Πίτσα και εγκυμοσύνη: Ποιες γαρνιτούρες πρέπει να αποφεύγετε

Συμβουλές, συνταγές και απαραίτητες προφυλάξεις για μια υγιεινή και ασφαλή εγκυμοσύνη

Πίτσα και εγκυμοσύνη: Ποιες γαρνιτούρες πρέπει να αποφεύγετε
Bigstock

Η πίτσα είναι ασφαλής να καταναλώνεται στην εγκυμοσύνη , αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένη και να είναι ζεστή.

Εάν και εφόσον η πίτσα έχει ψηθεί αρκετά θα σκοτωθούν τυχόν βακτήρια, παράσιτα ή ιούς, τα οποία μπορούν να σας αρρωστήσουν ή, ενδεχομένως, να βλάψουν το έμβρυο .

Μοτσαρέλα στην πίτσα

Η μοτσαρέλα η οποία παρασκευάζεται από παστεριωμένο γάλα είναι απόλυτα ασφαλής είτε μαγειρεμένη είτε όχι. Αλλά να είστε προσεκτικές με τις πίτσες που έχουν μαλακά τυριά που έχουν ωριμάσει με μούχλα , όπως το μπρι και το καμέμπερ ή το blue cheese. Αυτά τα τυριά περιέχουν περισσότερα βακτήρια λιστέρια από άλλα.

Εάν προκληθεί μόλυνση από λιστέρια, θα πάθετε λιστερίωση . Αυτή είναι μια σπάνια ασθένεια με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, συχνά αρκετές εβδομάδες μετά την έκθεση σας στα βακτήρια.

Αν και η λιστερίωση είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μωρό.

Αν λαχταράτε μια πίτσα με αυτά τα τυριά, μπορείτε απλά να την ψήσετε πολύ καλά για να σκοτωθούν τα βακτήρια. Μόλις κρυώσει, τα βακτήρια μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά.

Πεπερόνι στην πίτσα

Το NHS (National Health Service) υποστηρίζει πως είναι ασφαλές να τρώτε αλλαντικά όπως πεπερόνι, ζαμπόν και σαλάμι, κατά την εγκυμοσύνη, αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα.

Τα κρύα αλλαντικά μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια ή παράσιτα τόσο σε εσάς όσο και στο έμβρυο.

Αν και σπάνιο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα, λιστερίωση ή τοξοπλάσμωση. Επομένως, ακολουθήστε μια πιο προσεκτική προσέγγιση προτιμώντας μια καλοψημένη και ζεστή πίτσα.

Ομοίως, εάν η γαρνιτούρα είναι από οστρακοειδή , όπως γαρίδες, μύδια ή χτένια, βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί πάρα πολύ καλά.

Ποια είναι προτιμότερη γαρνιτούρα

Ίσως είναι ασφαλέστερο και καλύτερο, για εσάς και το μωρό σας, να επιλέξετε γαρνιτούρες με λαχανικά . Αυτή η επιλογή θα σας δώσει και πρόσθετες φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά .

Υγιεινές συνταγές για πίτσα

Πίτσα με ελιές και βασιλικό

Φτιάξτε μια ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και χρησιμοποιήστε φρέσκια τριμμένη ντομάτα, ελιές, φρέσκα φύλλα βασιλικού και μία κούπα τυρί μοτσαρέλα.

Πίτσα μόνο με λαχανικά

Φτιάξτε μια ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και χρησιμοποιήστε 3 κ.τ.σ πελτέ, πολύχρωμες πιπεριές, κόκκινο κρεμμύδι και 1 κούπα τριμμένο τσένταρ.

Πίτσα με αβοκάντο

Φτιάξτε μια ζύμη με αλεύρι ολικής άλεσης και χρησιμοποιήστε ντοματίνια κομμένα στη μέση, ένα ώριμο αβοκάντο, 1/2 κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, λίγο κόλιανδρο και 1/2 κούπα τριμμένο τσένταρ .

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved