Φολικό οξύ και εγκυμοσύνη: Γιατί είναι απαραίτητο;

Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική νευρολογική ανάπτυξη του μωρού.

Φολικό οξύ και εγκυμοσύνη: Γιατί είναι απαραίτητο;
Bigstock

Tο φολικό οξύ βοηθά στον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα και του εγκεφάλου. Τα επαρκή επίπεδα φολικού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών. Επιπλέον, ενισχύει την ανάπτυξη του πλακούντα ο οποίος παρέχει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στο μωρό και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη επιπλοκών της εγκυμοσύνης όπως είναι ο πρόωρος τοκετός και η προεκλαμψία . Συνεπώς, η έλλειψή του πιθανώς να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην μέλλουσα μαμά όσο και στο έμβρυο.

Τι είναι το φολικό οξύ

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β (βιταμίνη Β9). Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά , τα πορτοκάλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και το κρέας

Ορισμένα δημητριακά , είδη μαργαρίνης και σιτηρών περιέχουν επίσης φολικό οξύ. Αναζητήστε στις συσκευασίες το στρογγυλό σύμβολο με το γράμμα «F» για να καταλάβετε εάν έχει προστεθεί φολικό οξύ κατά τη διαδικασία παρασκευής.

Γιατί χρειάζομαι φολικό οξύ στην εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ βοηθά στην προστασία του εμβρύου και το προστατεύει από πιθανή εμφάνιση ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα όπως η δισχιδής ράχη κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης .

Επιπλέον, αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια σε γενετικές ανωμαλίες όπως για παράδειγμα οι σχιστίες υπερώας. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών βλαβών ή καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο.

Το φολικό οξύ καθίσταται ευεργετικό καθώς συνεργάζεται με τη βιταμίνη Β12 για να σχηματίσει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει έναν τύπο αναιμίας που ονομάζεται «αναιμία ανεπάρκειας φολικού οξέος» . Βέβαια, ο πιο κοινός τύπος αναιμίας, προκαλείται από έλλειψη σιδήρου.

Τι είναι η δισχιδής ράχη

Η δισχιδής ράχη συμβαίνει όταν το προστατευτικό στρώμα, το οποίο αναπτύσσεται γύρω από το νωτιαίο μυελό του αγέννητου μωρού δεν «κλείνει» σωστά, αφήνοντας ένα κενό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νευρική βλάβη, ακράτεια, μαθησιακές δυσκολίες και μερικές φορές παράλυση .

Οι πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι αρκετά κρίσιμες καθώς τότε σχηματίζονται όταν ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα του μωρού και συγχρόνως τότε αναπτύσσονται – και αναπτύσσονται ταχύτατα-.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να λαμβάνετε σε καθημερινή βάση συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης σας και ιδανικά ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε.

Μόλις φτάσετε στις 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας, δεύτερο τρίμηνο , συζτήτηστε με τον/ την γιατρό σας εάν μπορείτε να σταματήσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα, παρόλο που λέγεται πως η συνέχιση της λήψης τους δεν θα βλάψει ούτε εσάς ούτε το μωρό σας.

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved