8 Do's and Don'ts για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τι να κάνετε και τι όχι κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Μαργαρίτα Νικολάου
8 Do's and Don'ts για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Bigstock

Τώρα που μάθατε ότι είστε έγκυος (συγχαρητήρια 🎉), πιθανότατα να αναρωτιέστε «τι επιτρέπεται και τι όχι σε αυτό το πρώτο τρίμηνο, ειδικά αν περιμένετε το πρώτο σας παιδί.

Υπάρχουν τόσες πληροφορίες εκεί έξω και τα άρθρα να σας μπερδεύουν. Τι μπορείτε να κάνετε και όχι; Τι να τρώτε και τι όχι;

Πολλά τα ερωτήματα και πολλές οι αγωνίες.

Για να σας βοηθήσουμε μαζέψαμε τα πιο σημαντικά Do’s and Don’ts του πρώτου τριμήνου.

Η κούραση και η ναυτία με εμποδίζουν να γίνω η μαμά που προσπαθώ να γίνω

Do's του πρώτου τριμήνου στην εγκυμοσύνη

Πάρτε φολικό οξύ

Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Αυτό θα το ζητήσει και ο γιατρός που σας παρακολουθεί. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό καθώς συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και πιο συγκεκριμένα στου νευρικού σωλήνα, από τον οποίο θα προκύψει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός! Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες για τυχόν προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού σας.

Προετοιμαστείτε για τις πρωινές ναυτίες

Το πρώτο τρίμηνο συνοδεύεται από πολλές πρωινές ναυτίες.
Μη σας ξεγελάσει το όνομα αυτού του συμπτώματος: η πρωινή ναυτία μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα κατά τα πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Δείτε εδώ πώς θα την αντιμετωπίσετε.

Προμηθευτείτε μια καλή ενυδατική κρέμα

Ακόμη και αν δεν φαίνεται κατά το πρώτο τρίμηνο, η κοιλίτσα σας θέλει ενυδάτωση και θα πρέπει να ενυδατώνετε όλο το σώμα σας από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Το σώμα σας θα αρχίσει να μεγαλώνει, να «τραβάει» και να «ανοίγει» γι' αυτό θα πρέπει να το έχετε προετοιμάσει ώστε να αποφύγετε τις ραγάδες.

Κάντε γυμναστική

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να κάνετε είναι η γυμναστική, όμως θα πρέπει να τη βάλετε στη ζωή σας. Οι ναυτίες και η χαμηλή σας ενέργεια μπορεί να σας αποθαρρύνουν όμως θα πρέπει να βρείτε τη δύναμη έστω για ένα 30λεπτο περπάτημα.

Don’ts του πρώτου τριμήνου στην εγκυμοσύνη

proto-trimino-egkymosynis-(3).jpg

Μην αγχώνεστε

Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε, ειδικά τους πρώτους μήνες. Το στρες κάνει κακό και σε εσάς και στο αναπτυσσόμενο έμβρυό σας. Πάρτε βαθιές ανάσες, φτιάξτε πρόγραμμα και γενικότερα οργανωθείτε.

Μην μένετε ξύπνια

Ο ενθουσιασμό και οι ορμόνες ίσως να σας προκαλέσουν αϋπνία, αλλά η εγκυμοσύνη χρειάζεται ύπνο και ξεκούραση.

Μην το παρακάνετε με το φαγητό

Όχι, δεν χρειάζεται να τρώτε για δυο. Χρειάζεται να τρώτε υγιεινά και φαγητά με θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν φυσικά τροφές που πρέπει να αποφεύγετε. Δείτε τις εδώ.

Μην πίνετε πολλούς καφέδες

Έρευνες δείχνουν ότι μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα χωρίς να επηρεάζει το μωρό σας. Έτσι αν πριν την εγκυμοσύνη σας, ανήκατε σε εκείη την κατηγορία γυναικών που έπιναν πάνω από 4 καφέδες την ημέρα, θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε τώρα που το τεστ της εγκυμοσύνης βγήκε θετικό.

Δείτε εδώ τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καφέ και την ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε.

με πληροφορίες από το momtivational.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved