6 χρήσιμες συμβουλές για μία υγιή εγκυμοσύνη σύμφωνα με μία ειδικό

Όταν πρόκειται για μια υγιή εγκυμοσύνη, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε τον προγραμματισμό.

6 χρήσιμες συμβουλές για μία υγιή εγκυμοσύνη σύμφωνα με μία ειδικό
Bigstock

«Ένας σημαντικός αριθμός κυήσεων - περίπου 40-50% - είναι απρογραμμάτιστες», λέει η Yan Yu Chen, DO , μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Πιεμόντε. «Καλό θα ήταν να είναι έτοιμες για έναν οικογενειακό προγραμματισμό και να είναι έτοιμες να κάνουν μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους με στόχο να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη.»

1. Προγεννητικές βιταμίνες καθημερινά

Η Δρ. Chen συνιστά την λήψη καθημερινών προγεννητικών βιταμινών με 400 mcg φυλλικού οξέος πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών του νευρικού σωλήνα ή δυσπλασιών του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης .

Οι προγεννητικές βιταμίνες θα πρέπει, επίσης, να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και για λίγο καιρό μετά τον τοκετό. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι βιταμίνες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας .

2. Ενημέρωση για τα απαραίτητα εμβόλια πριν την εγκυμοσύνη

Η Δρ. Chen επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως ενημερωμένες σχετικά με τους εμβολιασμούς, καθώς υπάρχουν μερικά εμβόλια όπως για το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά) και για την ανεμοβλογιά που δεν γίνονται κατά την εγκυμοσύνη.

Οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί περιλαμβάνουν το Tdap, τη γρίπη, τον COVID-19 και την ευλογιά των πιθήκων με σκοπό την μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και επιπλοκών.

Το Tdap (τετάνος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) χορηγείται συνήθως μεταξύ της 27ης και της 36ης εβδομάδας κύησης και ενισχύει την προστασία του εμβρύου από τον κοκκύτη.

3. Καθιέρωση προγεννητικής φροντίδας

Ένα ζωτικής σημασίας μέρος μιας υγιούς εγκυμοσύνης είναι η τακτική προγεννητική φροντίδα.

«Ενώ η πλειονότητα των κυήσεων είναι φυσιολογικές, έως και το 25% των γυναικών, δυστυχώς, αποβάλουν το πρώτο τρίμηνο», σημειώνει η ειδικός «Η τακτική προγεννητική φροντίδα επιτρέπει να αποφευχθούν δυνητικές επιπλοκές. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο και τη θεραπεία λοιμώξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό.»

Συνιστά, επιπλέον, έγκαιρη φροντίδα, ειδικά εάν έχετε κολπική αιμορραγία, καθώς οι εξωμήτριες κυήσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του εμβρύου.

4. Τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν ασκείστε ήδη και λάβετε το «ΟΚ» από τον/την γιατρό σας, συνεχίστε αυτή τη μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πάντα με τις κατάλληλες τροποποιήσεις. Εάν δεν ασκείστε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποιοι είναι οι ασφαλείς τρόποι άσκησης για εσάς.

«Συνήθως, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενθαρρύνεται», λέει η Δρ. Chen. «Είναι απαραίτητο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και έχει πολλά θετικά οφέλη στην εγκυμοσύνη. Η καθημερινή ρουτίνα άσκησης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη κύησης αλλά και τον χρόνο αποκατάστασης μετά τον τοκετό. Παραδείγματα ασφαλούς άσκησης είναι το περπάτημα, οι αερόβιες ασκήσεις, ο χορός, η γιόγκα και η στατική ποδηλασία».

5. Υγιής αύξηση βάρους

Η Δρ. Chen υπογραμμίζει ότι η παροιμία «τρώω για δύο» δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Οι περισσότερες έγκυοι γυναίκες χρειάζονται περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Είναι σημαντικό να παίρνετε βάρος με υγιεινό τρόπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Οι ειδικοί προτείνουν διαφορετικό εύρος αύξησης βάρους με βάση τον αρχικό σας ΔΜΣ», λέει. «Εάν ανήκετε στο εύρος του παχύσαρκου ΔΜΣ (ΔΜΣ >30), συνιστάται να μην πάρετε περισσότερα από 11 έως 20 κιλά. Εάν είστε υπέρβαρες (ΔΜΣ 25-29,9), η αύξηση βάρους κατά την κύηση 15 έως 25 κιλών είναι επαρκής. Εάν ανήκετε στο φυσιολογικό εύρος ΔΜΣ, καλό θα ήταν να πάρετε 25 έως 45 κιλά. Και αν είστε λιποβαρής, μπορείτε να πάρεις έως και 40 κιλά.»

Η πρόσληψη λιγότερου βάρους δεν φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου. «Επιπλέον, η παχυσαρκία , ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό και τοκετό».

Ένα ραντεβού με έναν διαιτολόγο ή διατροφολόγο πριν ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι τρώτε τις σωστές τροφές για να υποστηρίξετε την υγεία σας και την ευημερία του μωρού σας.

6. Φροντίδα ψυχικής υγείας

«Παραπέμπω πάντα τις έγκυες γυναίκες, με ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης, σε κάποιον/ κάποια θεραπευτή ή ακόμα και συστήνω την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής , ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.» καταλήγει η Δρ. Chen.

Πηγή: piedmont.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved