Αφρόλουτρο στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ασφαλές το αφρόλουτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανόν να αναρωτηθεί μια μέλλουσα μαμά.

Αφρόλουτρο στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Είναι απολύτως ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες να κάνουν μπάνιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να λάβουν μερικές προφυλάξεις.

Είναι ασφαλές το αφρόλουτρο στην εγκυμοσύνη;

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ενώ είστε έγκυος;

Φυσικά και μπορείτε να κάνετε μπάνιο όταν είστε έγκυος απλά θα πρέπει να έχετε κατά νου μερικά απλά αλλά χρήσιμα πράγματα.

  • Για παράδειγμα, αποφεύγετε το καυτό νερό, όσο ανακουφιστικό κι αν είναι ορισμένες φορές, κάνοντας μπάνιο με χλιαρό προς ζεστό (νερό).
  • Αν θέλετε να μουλιάσετε στην μπανιέρα, μη ξεχνάτε το αντιολισθητικό χαλάκι ώστε όταν σηκωθείτε να μη γλιστρήσετε. Ωστόσο, καθώς θα διανύετε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και θα έχετε βαρύνει καλό είναι να υπάρχει κάποιος δίπλα σας για να σας βοηθήσει.
  • Όσον αφορά την επιλογή και τη χρήση αφρόλουτρου, θα πρέπει να σέβεται το ph του δέρματός σας και να ενυδατώνει την επιδερμίδα.
  • Αποφύγετε τα αρωματικά μπάνιου καθώς και οτιδήποτε περιέχει πρόσθετα και χημικά. Μην ξεχνάτε ότι οι έγκυες είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) και τον κολπικό ερεθισμό.
zesta-mpanio-stin-egimosini.jpg

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο με άλατα Epsom κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα άλατα Epsom (θειικό μαγνήσιο) στο μπάνιο μειώνουν αισθητά τους πόνους, τα πρηξίματα, τις κράμπες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν είναι πάντα ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες. Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε.

Tο ζεστό μπάνιο επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;

Μετά το πρώτο τρίμηνο μπορείτε να κάνετε ζεστό μπάνιο;

Οι ορμονικές αλλαγές της κύησης προκαλούν διαστολή των αγγείων (δηλαδή μεγαλώνει η διάμετρός τους), ώστε το κυκλοφορικό σύστημα της μέλλουσας μαμάς να είναι σε θέση να καλύψει και τις ανάγκες του μωρού.

Συνεπεία της διαστολής αυτής ήδη από τα πρώτα στάδια της κύησης καταγράφεται πτώση της αρτηριακής πίεσης της εγκύου . Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η καταγραφή χαμηλής αρτηριακής πίεσης είναι και το πρώτο σημείο εγκυμοσύνης, που αισθάνεται μία γυναίκα.

Συνήθως, η αρτηριακή πίεση της εγκύου καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή της στις 24 εβδομάδες της κύησης. Στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα επιστέφει η αρτηριακή πίεση μετά τον τοκετό.

Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, η έκθεση της εγκύου στην υψηλή θερμοκρασία του ζεστού μπάνιου προκαλεί διαστολή των αγγείων του δέρματος, για το λόγο αυτό το δέρμα παρουσιάζει τότε ερυθρότητα. Έτσι μέρος της ροής του αίματος «εκτρέπεται» προς το δέρμα. Οπότε, ενδέχεται να προκληθεί τότε περαιτέρω πτώση της πίεσης, που είναι μάλιστα και απότομη. Συνεπώς δεν αποκλείεται να αισθανθείτε ζάλη και τάση λιποθυμίας, η οποία σε συνδυασμό με τη ροπή, που παρουσιάζουν οι έγκυοι στις πτώσεις, να οδηγήσει σε απώλεια της ισορροπίας και τραυματισμό.

Mε πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved