Προεκλαμψία: Συμπτώματα που κάθε έγκυος πρέπει να γνωρίζει

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν έχετε προεκλαμψία.

Νίκη Παπανικολάου
Προεκλαμψία: Συμπτώματα που κάθε έγκυος πρέπει να γνωρίζει
Bigstock

Η προεκλαμψίαείναι μια σοβαρή διαταραχή που εκδηλώνεται συνήθως μετά την 20ηεβδομάδα κύησης. Χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα.

Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο.

esorouxa-stin-egimosini.jpg

Συμπτώματα προεκλαμψίας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αν και δεν είναι ακόμα σαφές τι ακριβώς προκαλεί την προεκλαμψία, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ξεκινά από τον πλακούντα και τα αιμοφόρα αγγεία του πλακούντα. «Κατά γενική ομολογία σχετίζεται με ανωμαλίες στην ανάπτυξη του πλακούντα πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη», λέει η Laura Hart, MD, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής επιστήμης στο Lewis Katz School of Medicine στο Temple University.

Τα περισσότερα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι σιωπηλά ή μοιάζουν με φυσιολογικά συμπτώματα εγκυμοσύνης. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προγεννητική φροντίδα είναι σημαντική για την ανίχνευση της αύξησης της αρτηριακής πίεσης», λέει η Staci Tanouye, MD, FACOG, OB-GYN που εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο στο Jacksonville της Φλόριντα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα προεκλαμψίας είναι τα εξής:

  • Επίμονοι πονοκέφαλοι
  • Ξαφνικό και εκτατεμένο οίδημα στο πρόσωπο και τα χέρια
  • Απότομη αύξηση βάρους που σχετίζεται με κατακράτηση υγρών (πάνω από δύο κιλά σε μια εβδομάδα)
  • Θολή όραση ή εμφάνιση φωτεινών και μαύρων κουκίδων στην όραση
  • Πόνος στην πάνω δεξιά περιοχή της κοιλιάς και/ή πόνος στον ώμο
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου πίσω από τον λαιμό
  • Ναυτία και έμετος
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Αρτηριακή πίεση που αυξάνεται σε 140/90 ή περισσότερο
  • Πρωτεΐνη στα ούρα (διαπιστώνεται μετά από εξετάσεις)
  • Σύγχυση ή άγχος

Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συχνά σε σοβαρές περιπτώσεις προεκλαμψίας. Οι έγκυες μπορεί επίσης να εμφανίσουν βλάβες στη λειτουργία των νεφρών ή του ήπατος, μειωμένα αιμοπετάλια, εγκεφαλικά προβλήματα (όπως αλλαγές στην όραση) και υγρό στους πνεύμονες.

Η προεκλαμψία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να εξελιχθεί σε εκλαμψία, μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις ή να οδηγήσει σε κώμα.

ponoi-stin-koilia-egimosini.jpg

Αντιμετώπιση προεκλαμψίας

Δεν υπάρχει θεραπεία για την προεκλαμψία. Εάν έχετε ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να ξεκουράζεστε στο σπίτι και να κάνετε συχνές εξετάσεις ούρων, υπερηχογράφημα και παρακολούθηση του καρδιακού παλμού του εμβρύου. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι.

Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης συνιστά να ξεκουράζεστε στην αριστερή πλευρά για να απομακρύνετε την πίεση από τα κύρια αιμοφόρα αγγεία, να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη.

Πολλές έγκυες που αναπτύσσουν προεκλαμψία θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ώστε ν παρακολουθούνται στενά. Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο ο γιατρός μπορεί να συστήσει συστήσει πρόωρο τοκετό με καισαρική ή επαγωγή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved