Έρευνα εξηγεί γιατί το μωρό σας κλωτσάει πολύ και δυνατά

Αυτά τα εμβρυϊκά λακτίσματα είναι αρκετά δυνατά για να κλωτσήσουν μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Έρευνα εξηγεί γιατί το μωρό σας κλωτσάει πολύ και δυνατά
Bigstock

Την στιγμή που φτάνετε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αρχίζετε να αναρωτιέστε, πότε θα νιώσετε το μωρό να κλωτσάει. Είναι μια αίσθηση παράξενη και συγχρόνως μοναδική καθώς συνειδητοποιείτε για πρώτη φορά ότι δεν γουργουρίζει το στομάχι αλλά κλωτσάει το έμβρυο.

Αποδεικνύεται πως εκτός από ένα χαριτωμένο μικρό καλωσόρισμα, οι κλωτσιές του εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό στην ανάπτυξη του εμβρύου και είναι πραγματικά απίστευτα δυνατές.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Society Interface , ερευνητές από το Imperial College στο Λονδίνου μπόρεσαν να προσδιορίσουν την δύναμή τους καταγράφοντας τις κινήσεις εμβρύων με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Το εύρημα συνιστά πώς μπορούν να κλωτσούν με βάρος έως και 6,5 κιλά μόλις στις 20 εβδομάδες κύησης. Αυτό σημαίβει πως αυτά τα μικροσκοπικά ποδαράκια που βλέπετε στον υπέρηχο είναι αρκετά δυνατά για να δώσουν μια καλή κλωτσιά σε μια μπάλα!

Μάλιστα, δέκα εβδομάδες αργότερα, στις 22 εβδομάδες κύησης η δύναμή τους αυξήθηκε στα 10,5 κιλά. Αυτές οι κλωτσίες δεν είναι μόνο δυνατές αλλά και σκόπιμες. Βοηθούν στο να αναπτυχθεί το νευρομυϊκό σύστημα .

«Το μωρό χρειάζεται να κινείται (στη μήτρα) για να είναι υγιές , ιδιαίτερα για τα οστά και τις αρθρώσεις του», λέει η καθηγήτρια Nowlan στο Live Science , εξηγώντας ότι η εμβρυϊκή κίνηση συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά συγγενών διαταραχών, όπως βραχύνσεις αρθρώσεων και λεπτά οστά.

Οι εμβρυϊκές κλωτσιές είναι σημάδι υγείας

Οι κλωτσιές και τα «τρυπήματα» είναι επίσης καλές ενδείξεις ότι το μωρό τα πάει καλά εκεί μέσα. Ωστόσο, από την εμπειρία με δύο μωρά της, η Nowlan λέει ότι η πραγματική αίσθηση ενός μωρού που κλωτσάει μπορεί να διαφέρει από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη.

«Πάντα μπορούσα να καταλάβω πού ήταν τα πόδια του γιου μου στην πρώτη εγκυμοσύνη , ενώ στην δεύτερη στον άλλο μου γιο δεν είχα ιδέα», εξηγεί. Το συναίσθημα μπορεί να ποικίλλει για διάφορους λόγους.

Αυτές οι όχι και τόσο μικρές κλωτσιές μπορεί να σας κρατούν ξύπνιες τη νύχτα, αλλά αρκετά σύντομα θα υποστηρίζουν ένα παιδί που μπουσουλάει, περπατά και τρέχει.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved