Yoga στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και έξι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι (vid)

Η yoga έχει πολλά οφέλη για την υγείαειδικά για τις εγκύους.

Yoga στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και έξι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι (vid)
Bigstock

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους επιλέγουν τη yoga ως έναν τρόπο να γυμνάζονται αλλά και να διατηρούν την ψυχική τους ισορροπία.

Τα οφέλη της yoga στην εγκυμοσύνη

Ανακουφίζει από πόνους στο σώμα. Οι ασκήσεις της yoga γυμνάζουν όλο το σώμα, δυναμώνουν τους μύες και βοηθούν στην ανακούφιση από πόνους στην πλάτη και τη μέση.

Μειώνει το στρες και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ο συνδυασμός άσκησης και συγκεκριμένων τεχνικών αναπνοής βελτιώνει μεταξύ άλλων τη διάθεση και μειώνουν το άγχος.

Προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. Και αυτό όχι μόνο λόγω των τεχνικών αναπνοής που αποτελούν βασικό κομμάτι της yoga, αλλά και λόγω της ευλυγισίας που προσφέρουν οι ασκήσεις της.

Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Οι ασκήσεις yoga ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά το οποίο σημαίνει ότι ακόμα περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταξύ άλλων μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα, πηγαίνουν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

«Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει το κέντρο βάρους, μετατοπίζεται εμπρός κι έτσι χρειάζεται να ξαναεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο με ασκήσεις ισορροπίας» εξηγεί η Ξένια Ντόβα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Δασκάλα της Yoga, Yoga για εγκύους.

Όπως τονίζει, είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε τις ασκήσεις να πάρετε την έγκριση του γιατρού σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει το πρόγραμμα άσκησης μαζί του και ότι είναι το κατάλληλο για εσάς.

Pregnancy Yoga. Exercise For Pregnant Woman.

Πόσες φορές την εβδομάδα είναι καλό για μία έγκυο να κάνει yoga;

Σύμφωνα με την Ξένια Ντόβα οι περισσότερες κάνουν δύο φορές την εβδομάδα, αλλά μία μέλλουσα μαμά μπορεί να κάνει και κάθε μέρα ή κάθε φορά που το έχει ανάγκη. «Οι ασκήσεις είναι κατάλληλες για όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν μέλλουσες μαμάδες που έρχονται μέχρι και λίγο πριν γεννήσουν!» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε παλιότερη συνέντευξή της στο Mothersblog.gr

Έξι ασκήσεις yoga για εγκύους

Η yoga βοηθά στην αναπνοή και στη χαλάρωση, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τις φυσικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της μητρότητας.

Η Ξένια Ντόβα δείχνει έξι ασκήσεις yoga που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Ξένια Ντόβα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής - Δασκάλα της Yoga - Yoga για εγκύους, Διαλογισμός-Mindfullness.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και ευεξίας. MSc Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια CBT.
https://pranayoga.gr

ksenia-dova.jpg

Σύντομο βιογραφικό

Διδάσκει: Hatha Yoga, Vinyasa Flow Yoga, Aerial yoga, Yoga-Pilates Εγκύων, Restorative, Συμβουλευτική και Ενεργειακές Θεραπείες, Διαλογισμό και Βαθιά Χαλάρωση. Εισηγήτρια σε σεμινάρια, διαλέξεις που αφορούν την ψυχική, σωματική υγεία και ευεξία.
Εμπειρία: 26 Xρόνια
Εκπαίδευση-Δεξιότητες: Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Yoga για δύο χρόνια στο Ιδιωτικό σχολείο Μωραίτη, στους Ομίλους του σχολείου, σε έφηβους του γυμνασίου. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο ΑΣΟΕ ως Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό, διδάσκοντας καθηγητές και φοιτητές. Εργάστηκε ως Μόνιμη Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στη Δημόσια Εκπαίδευση, για 10 χρόνια με Οργανική Θέση στη Β’ Αθήνας, σε Δημοτικό Σχολείο. Από όπου και αποχώρησε οικειοθελώς για να αφοσιωθεί στην μεγάλη της αγάπη την Yoga. Ιδρύει το 2006 το Prana Yoga Studio.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved