Πρόωρος τοκετός: Ποια είναι τα σημάδια

Αυτές οι τελευταίες εβδομάδες είναι τόσο δύσκολες...

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Πρόωρος τοκετός: Ποια είναι τα σημάδια
Bigstock

Ξεκινάμε με μία βασική συμβουλή: Μην διστάσετε ποτέ να απευθυνθείτε στον ή στην γιατρό σας ακόμη και στις 2 το βράδυ και ειδικά εάν διανύετε την 32η ή την 34η εβδομάδα κύησης και νιώσετε πως έχει φτάσει η μεγάλη ώρα.

Ποια είναι τα σημάδια ενός πρόωρου τοκετού ;

Απώλεια βλεννογόνου ή αιμορραγία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αύξηση της βλέννας του τραχήλου προστατεύει το έμβρυο από διάφορα βακτήρια. Καθώς ο τράχηλός αρχίζει να «μαλακώνει» κατά την προετοιμασία για τον τοκετό, μπορεί να παρατηρήσετε ένα ροζ-κόκκινο χρώμα αυτού του κολπικού υγρού.

Είναι πολύ πιθανό να είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά μην διστάσετε ποτέ να καλέσετε τον γιατρό σας εάν χρειάζεται να σας καθησυχάσει!

Διάρροια

Μια ορμόνη που ονομάζεται προσταγλανδίνη απελευθερώνεται στο σώμα σας καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει ο τοκετός. Η προσταγλανδίνη βοηθά στο να γίνει ο τράχηλός πιο «μαλακός» (για να μπορεί να διαστέλλεται), αλλά ταυτόχρονα κάνει το έντερο σας πιο «χαλαρό». Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένες πίνοντας άφθονο νερό και χυμό.

Θα σπάσουν τα νερά;

Όλοι έχουμε δει ταινίες όπου μια γυναίκα ασχολείται με τις δουλειές της όταν ξαφνικά σπάνε τα νερά της και ολόκληρος ο κόσμος φαίνεται να σταματάει. Αν και φαίνεται να είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή, συνήθως δεν είναι τόσο δραματική. Στην πραγματικότητα, μόνο το 10% περίπου βιώνει το σπάσιμο του νερού πριν ξεκινήσει ο τοκετός —συνήθως σπάει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Κράμπες & συσπάσεις

Η μήτρα είναι ένας μεγάλος μυς που συσπάται για να βοηθήσει στη διαστολή του τραχήλου της μήτρας με σκοπό να διευκολύνει το μωρό να βγει. Στον πρόωρο τοκετό ο τράχηλός διαστέλλεται από το μηδέν στα έξι εκατοστά.

Συχνά, μάλιστα, ξεκινά με ήπιες συσπάσεις που θυμίζουν κράμπες περιόδου. Σταδιακά αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο συχνές και πιο έντονες. Συνήθως κυμαίνονται με διαφορά 5 έως και 30 λεπτά μεταξύ τους ενώ οι πιο σύντομες είναι περίπου ανα 45 δευτερόλεπτα.

Εάν τα νερά σας σπάσουν χωρίς καμία προειδοποίηση από προηγούμενες συσπάσεις, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον/ την γιατρό σας. Η επικοινωνία πρέπει να είναι άμεση καθώς χωρίς το αμνιακό υγρό, το μωρό δεν προστατεύεται και μπορεί να εκτεθεί σε κάποια λοίμωξη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved