Χειμώνας και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχετε αν έχετε ευαίσθητο δέρμα

Η επιδερμίδα σας όταν είστε έγκυος τον χειμώνα χρειάζεται έξτρα ενυδάτωση.

Νίκη Παπανικολάου
Χειμώνας και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχετε αν έχετε ευαίσθητο δέρμα
Bigstock

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα παρατηρήσετε αρκετές αλλαγές στην επιδερμίδα σας οι οποίες είναι πιο έντονες το χειμώνα λόγω κρύου.

Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας

Ο κρύος αέρας σημαίνει λιγότερη υγρασία. Κι ενώ μπορεί τα μαλλιά σας να μη φριζάρουν, θα νιώσετε την επιδερμίδα σας να «τραβάει». Η ξηροδερμία είναι συχνή στην εγκυμοσύνη και σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα,το δέρμα σας θα χρειαστεί επιπλέον υγρασία. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολύ νερό και δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, μια απαλή λοσιόν ή ενυδατική κρέμα θα βοηθήσει να διατηρήσετε την επιδερμίδας σας ενυδατωμένη. Και αν έχετε φαγούρα λόγω ξηρότητας, δοκιμάστε ένα ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο με πλιγούρι βρόμης.

aloi-epidermida-ofeli.jpg

Αποφύγετε το τρίψιμο

Η επιδερμίδα σας είναι αρκετά ευαίσθητη όταν είστε έγκυος. Γι΄αυτό και πρέπει να αποφεύγετε το τρίψιμο καθώς και τη χρήση αρωματικών λοσιόν. Η Melissa Schweiger,συν-συγγραφέας του Belli Beautiful:The Essential Guide προτείνει να μη χρησιμοποιείτε scrub σώματος ή απολεπιστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε προϊόντα σώματος που περιλαμβάνουν parabens και πρόσθετες ουσίες. Η καλύτερη επιλογή είναι τα φυτικά και οργανικά καλλυντικά χωρίς συντηρητικά τα οποία μπορείτε να τα επιλέξετε μιλώντας με τον γιατρό σας.

Προσοχή με την έκθεση στον ήλιο

Όταν κάνει κρύο, είναι λογικό να αποζητάτε τον ήλιο. Όμως, μην ξεχνάτε ότι η ακτινοβολία, είναι εξίσου έντονη χειμώνα – καλοκαίρι γι΄αυτό και δεν πρέπει να παραμελείτε τη χρήση αντηλιακή κρέμας.

Ειδικά τώρα που είστε έγκυος, έχετε έναν ακόμα λόγο να προσέχετε την έκθεσή σας στον ήλιο. Ο λόγος απλός… Οι αυξανόμενες ορμόνες σας κάνουν επιρρεπείς σε σκούρες κηλίδες στο δέρμα σας. Συνιστάται λοιπόν η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF. Η Melissa Schweiger εξηγεί πώς πρέπει να αποφεύγετε τα αντηλιακά, που περιέχουν οξυβενζόνη, ομοσαλικό και αβοβενζόνη, καθώς «πιστεύεται ότι εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και δυνητικά επηρεάζουν το έμβρυο».

Πίνετε πολύ νερό

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική και τον χειμώνα. Η ζέστη από τα καλοριφέρ, το κλιματιστικό ή το τζάκι και το ζεστό ντύσιμο αυξάνουν τις πιθανότητες ενυδάτωσης. Στοχεύστε στα οκτώ τουλάχιστον ποτήρια νερό την ημέρα ή εναλλακτικά εντάξτε στη διατροφή σας δυναμωτικά smoothies από φρούτα και λαχανικά εποχής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved