Εγκυμοσύνη: Τι προκαλεί απώλεια ακοής και εμβοές

Πότε οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για μια πιο προσεκτική εξέταση.

 

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Εγκυμοσύνη: Τι προκαλεί απώλεια ακοής και εμβοές
Bigstock

Mία στις τρεις έγκυες γυναίκες αναφέρει ότι βιώνει εμβοές ( σαν κουδούνισμα ή σαν έναν παλλόμενο ήχο στα αυτιά). Σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και στο κυκλοφορικό σύστημα μπορούν να κάνουν τις έγκυες γυναίκες πιο ευάλωτες σε προβλήματα ακοής.

Η απώλεια ακοής και οι εμβοές είναι πιθανώς τα τελευταία πράγματα που πολλές γυναίκες αναμένουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο και οι δύο είναι σχετικά συχνές.

Παρακάτω θα διαβάσετε τις τέσσερις πιο κοινές αιτίες:

1. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Το αυτί είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές της ροής αίματος, οπότε η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής. Συνεπώς, οι ρυθμικοί ήχοι από εμβοές μπορεί να είναι σύμπτωμα αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καθώς υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στα αυτιά.Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και ενδείξεις βλάβης των οργάνων, συνήθως των νεφρών και του ήπατος.

2. Ανεπάρκεια λήψης σιδήρου

Η σιδηροπενική αναιμία είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επηρεάζει έως και το 40% των εγκύων γυναικών. Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος, οπότε η μείωση των επιπέδων σιδήρου μπορεί να επηρεάσει και την ακοή.

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 27 mg σιδήρου καθημερινά - περίπου διπλάσια ποσότητα από αυτή που χρειάζονταν πριν από την εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι οι προγεννητικές τους βιταμίνες περιέχουν τα σωστά για εκείνες επίπεδα σιδήρου και να ενσωματώνουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του.

3. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Για όσες είναι ήδη επιρρεπείς σε πονοκεφάλους και ημικρανίες, το αυξημένο άγχος της εγκυμοσύνης πιθανότατα θα τις κάνει ακόμη πιο συχνές. Δυστυχώς, οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες συχνά συνδυάζονται με προβλήματα ακοής, εμβοές ή υπόκωφη ακοή για τις μέλλουσες μητέρες. Εάν μια έγκυος γυναίκα αντιμετωπίζει συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες, θα πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρει στον γυναικολόγο της για να αποκλείσει οτιδήποτε σοβαρό.

4. Αυξημένη προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι μία από τις κύριες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα προγεστερόνης εκτοξεύονται στα ύψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τον οργανισμό να παράγει έως και 10 φορές περισσότερο από το συνηθισμένο. Η αυξημένη προγεστερόνη μεταβάλλει τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων του εσωτερικού αυτιού, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ακοή. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε άγχος και κρίσεις κατάθλιψης, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εμβοές.

Πηγή:hearstl.com (Associated Hearing Professionals)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved