10η εβδομάδα κύησης: Το μωρό σας είναι τόσο μεγάλο όσο μια φράουλα

Κατά την διάρκεια της 10ης εβδομάδας το μωρό σας αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μια μινιατούρα ανθρώπου και λιγότερο με ένα μικρό εξωγήινο. 

10η εβδομάδα κύησης: Το μωρό σας είναι τόσο μεγάλο όσο μια φράουλα
Bigstock

Τα χείλη και η μύτη είναι ήδη ορατά και καθώς η εξέλιξη του εμβρύου συνεχίζεται από την κορυφή προς τα κάτω, τα χέρια έχουν αναπτυχθεί λίγο περισσότερο από τα πόδια.

Το μέγεθος του μωρού στις 10 εβδομάδες:

Μέχρι στιγμής το μωράκι σας θα είναι σχεδόν 3 εκατοστά, σαν μία φράουλα και θα ζυγίζει σχεδόν 5 γραμμάρια.

fraoula.jpg

Συμπτώματα:

Πόνοι στην κοιλιά

Μην εκπλαγείτε αν αρχίσετε να αισθάνεστε κάποιους πόνους στην κοιλιά καθώς «τεντώνεται» για να φιλοξενήσει το μωρό σας. Μάλιστα, εάν διανύετε τις 10 εβδομάδες κύησης με δίδυμα, ο πόνος αυτός μπορεί να είναι ακόμα πιο αισθητός. Ενημερώστε τον/την γυναικολόγο σας εάν αρχίζει να γίνεται έντονος.

Αύξηση στήθους

Το στήθος σας πιθανότατα να έχει κιόλας μεγαλώσει και να είναι λίγο πιο ευαίσθητο στην 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης καθώς προετοιμάζεται για τον θηλασμό.

Πρωινή ναυτία

Η ναυτία και ο έμετος είναι αρκετά συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και δεν συμβαίνουν απαραίτητα μόνο το πρωί. Τα καλά νέα είναι ότι πιθανότατα θα υποχωρήσουν σύντομα μετά την έναρξη του δεύτερου τριμήνου.

Συχνές αλλαγές διάθεσης

Οι αλλαγές στα ορμονικά σας είναι πιθανότατα υπεύθυνες για ένα ρολόι συναισθημάτων.

Κόπωση

Νιώθετε εξαντλημένες και υπάρχει εξήγηση: Το βάρος σας αυξάνεται καθώς μεγαλώνει το έμβρυο ενώ παράλληλα ο ύπνος σας ενδέχεται να διαταραχθεί από περίεργα όνειρα λόγω άγχους.

Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

Η αυξημένη ροή αίματος σε συνδυασμό με την παραγωγή οιστρογόνου θα μπορούσε να προκαλέσει μια περισσότερο διαυγή, άοσμη έκκριση που ονομάζεται λευκόρροια. Αυτή η ουσία είναι απλά ο τρόπος της φύσης να "ξεφορτωθεί" τα βακτήρια. Παρόλα αυτά, εάν εμφανιστούν αιμορραγίες ή αισθάνεστε ανασφάλεια λόγω του πόνου μηv διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ή την γιατρό σας.

Ορατές φλέβες

Οι έντονες φλέβες είναι το σημάδι πως το αίμα κυκλοφορεί πέρα από το σώμα σας και στο διαρκώς αναπτυσσόμενο μωρό σας! Είναι πιθανό να παρατηρήσετε ευρυαγγείες λόγω του επιπλέον αίματος στις φλέβες.

Τι μπορεί να βοηθήσει στις ενοχλήσεις

Τα τακτικό περπάτημα και η ελαφριά άσκηση όπως η γιόγκα ή το κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης και να βελτιώσουν γενικά την αίσθηση ευεξίας. Συνιστάται να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας για το είδος της άσκησης που είναι ασφαλές για εσάς. Τέλος, οι επαρκείς ώρες ύπνου και η κατανάλωση αρκετής ποσότητας υγρών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κόπωσης και των ζαλάδων.

Χρήσιμες συμβουλές


Πάρτε τις βιταμίνες σας

Δεδομένου ότι αναπτύσσεται ένας νέος άνθρωπος στο σώμα σας, θα πρέπει να παίρνετε τις προγεννητικές βιταμίνες σας και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες. Οι βιταμίνες D, C και A είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως και το φολικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το κάλιο.

Τρώτε υγιεινά σνακ

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών, θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε εσείς και το έμβρυο. Σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως μάνγκο ή μπανάνες, μπορούν να βοηθήσουν στη ναυτία, ενώ τρόφιμα με πρωτεΐνη και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα βρείτε στα αυγά και στους ξηρούς καρπούς, τα οποία σας βοηθούν και να μην πεινάτε τόσο συχνά.

Πηγές: thebump.com, whattoexpect.com, flo.health

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved