Πόνοι και τραβήγματα στην κοιλιά κατά την εγκυμοσύνη: Πού οφείλονται;

Πολλές έγκυες έχουν πόνο, πονάκια ή τραβήγματα στην κοιλιά χωρίς να γνωρίζουν το λόγο.

Νίκη Παπανικολάου
Πόνοι και τραβήγματα στην κοιλιά κατά την εγκυμοσύνη: Πού οφείλονται;
Bigstock

Ένα κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι πόνοι στην κοιλιά.

Συνήθως οφείλονται στην αλλαγή των συνηθειών του εντέρου λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης, στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας, στις κινήσεις του μωρού καθώς μεγαλώνει.

Επίσης, μπορεί να είναι λόγω των συσπάσεων που φυσιολογικά ξεκινούν στις αρχές του 3ου τριμήνου.

Τι περισσότερες φορές, οι πόνοι στην κοιλιά είναι συνηθισμένοι και ακίνδυνοι, όμως σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ενημερώνετε τον γυναικολόγο σας για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε.

naftia-stin-egimosini.jpg

Κοιλιακοί πόνοι στην εγκυμοσύνη : Τα πιο συχνά αίτια

Η μήτρα σας μεγαλώνει

Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, μετατοπίζει το έντερό σας, «που μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, αίσθημα δυσφορίας», λέει ο Patrick Duff, MD , καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Gainesville, ο οποίος προτείνει να τρώτε μικρότερα γεύματα, να ασκείστε τακτικά, να ξεκουράζεστε και ν’ αδειάζετε συχνά την ουροδόχο κύστη σας.

Πόνος στρογγυλών συνδέσμων

Ο πόνος στους στρογγυλούς συνδέσμους είναι συνήθως οξύς και στιγμιαίος, διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα και ξεκινά συνήθως μεταξύ 18ης και 24ης εβδομάδας .

Μπορεί να προκληθεί από ασυναίσθητες κινήσεις όπως είναι ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο ή η αλλαγή στάσης την ώρα του ύπνου. Ο πόνος του στρογγυλού συνδέσμου συνήθως υποχωρεί από μόνος του, ωστόσο αν σας προβληματίζει, μιλήστε με τον γιατρό σας.

kaoura-stin-egkimosini.jpg

Δυσκοιλιότητα και αέρια

Η δυσκοιλιότητα και τα αέρια συχνά ευθύνονται για τους πόνους στην κοιλιά. Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, πίνετε άφθονο νερό και τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Επίσης, η αποφυγή τροφών που παράγουν αέρια, όπως τα ανθρακούχα ποτά, τα πικάντικα ή τα τηγανητά τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λαχανικά όπως το λάχανο, τα κρεμμύδια και τα φασόλια, βοηθούν σημαντικά.

Συσπάσεις Braxton Hicks

Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι οι ακανόνιστες συσπάσεις που νιώθει η έγκυος λίγο πριν τον τοκετό. Σύμφωνα με μερίδα ειδικών οι συγκεκριμένες συσπάσεις δυναμώνουν τους μύες γύρω από τη μήτρα, προετοιμάζοντας το σώμα για τον τοκετό.

Οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν σχετίζονται με τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας , λέει ο Δρ Duff εξηγώντας ότι σταματούν αν αλλάξετε θέση και δεν εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή με προοδευτικά πιο έντονο πόνο όπως συμβαίνει με τις συσπάσεις του τοκετού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved