Υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλείς για το μωρό;

Από τις συχνές απορίες των εγκύων είναι αν τα υπερηχογραφήματα θεωρούνται ασφαλή.

Νίκη Παπανικολάου
Υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλείς για το μωρό;
Bigstock

Ο υπέρηχος είναι μια ανώδυνη εξέταση που γίνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με χρήση υπερηχητικών κυμάτων, τα οποία δεν είναι επιβλαβή για τα εμβρυακά κύτταρα, σε αντίθεση με την ακτινογραφία. Με τη βοήθεια των υπερηχητικών κυμάτων οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν διάφορα όργανα, όπως τη μήτρα της εγκύου ή το έμβρυο.

Στην ουσία πρόκειται για ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο μέσω του οποίου ο γυναικολόγος μπορεί να προσδιορίσει χρονικά την κύηση, τον αριθμό των εμβρύων, τον ρυθμό ανάπτυξης, τη θέση του πλακούντα καθώς και τυχόν ανωμαλίες του εμβρύου.

anomalies-mitras-kai-egimosini.jpg

Είναι ασφαλείς οι υπέρηχοι;

Αρκετά ζευγάρια αναρωτιούνται εάν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης τόσο στο έμβρυο όσο και στην εγκυμονούσα κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό, «εκ πλήθους επιστημονικών μελετών επί του συγκεκριμένου θέματος, δεν προέκυψαν στοιχεία, που να καταδεικνύουν, ότι υφίσταται η πιθανότητα εκδήλωσης προβλημάτων στο μωρό ένεκα της υπερηχογραφικής παρακολούθησης της κύησης. Μάλιστα, στα πλαίσια κάποιων εκ των μελετών αυτών συνεχίστηκε επί σειρά η παρακολούθηση των μωρών, που γεννήθηκαν από μητέρες, οι οποίες υπεβλήθησαν κατά την κύηση σε υπερηχογραφικό έλεγχο».

Όπως αναφέρει το Medical Associates of Northwest Arkansas, «ο υπέρηχος δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία για τη λήψη εικόνων. Οι γιατροί χρησιμοποιούν με ασφάλεια υπερήχους για δεκαετίες με υψηλό ιστορικό ασφάλειας. Οι κίνδυνοι που ενέχονται με το υπερηχογράφημα είναι χαμηλοί όταν εκτελούνται από ιατρό σύμφωνα με τις κατάλληλες οδηγίες».

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της Deutsche Welle τόσο οι εκτυπωμένες συμβατικές φωτογραφίες όσο και οι 3D ή 4D δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου ή της εγκύου. Σε αυτό συμφωνούν οι ειδικοί. Το ίδιο ισχύει και για τα «βίντεο» με τις κινήσεις του εμβρύου. Ωστόσο η Γερμανική Εταιρεία Ιατρικών Υπερήχων (DEGUM) συμβουλεύει γενικά να μη δίνονται ιατρικοί υπέρηχοι ως αναμνηστικά.

Θεωρεί επίσης ότι τα υπερηχογραφήματα σε εγκύους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς. Κι αυτό διότι τόσο η εξέταση όσο και η ερμηνεία ενός υπερήχου απαιτούν υψηλού επιπέδου ιατρικές γνώσεις που μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός διαθέτει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved