Χουρμάδες στην εγκυμοσύνη: Θρεπτικοί, με γλυκιά γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Γιατί αξίζουν οι χουρμάδες μια θέση στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Χουρμάδες στην εγκυμοσύνη: Θρεπτικοί, με γλυκιά γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Bigstock

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν το σώμα από την κυτταρική βλάβη.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για εσάς και το έμβρυο. Οι χουρμάδες, συγκεκριμένα, προφέρουν μια πληθώρα πολύτιμων συστατικών στον οργανισμό σας όπως:

Φυτικές ίνες. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες οι οποίες ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου. Τέσσερις χουρμάδες έχουν περίπου 6,7 γραμμάρια φυτικές ίνες, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 25% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας που είναι αρκετά κοινή την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Κάλιο. Το σώμα χρειάζεται το κάλιο για να διατηρήσει την ισορροπία στα υγρά του σώματος και για να στηρίξει τη λειτουργία των κυττάρων. Πολλές έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από ναυτίες την περίοδο της εγκυμοσύνης και κάνουν συχνούς εμετούς έχουν χαμηλά επίπεδα καλίου.

Φολικό οξύ. Οι χουρμάδες περιέχουν επίσης φολικό οξύ, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την εγκυμοσύνη καθώς προλαμβάνει από σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες όπως η δισχιδής ράχη. Τα 100 γραμμάρια χουρμάδες περιέχουν 15 mcg.

Σίδηρος. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και χρειάζονται σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου από τις γυναίκες πριν την περίοδο εγκυμοσύνης. Η σοβαρή σιδροπενική αναιμία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για χαμηλό βάρος γέννησης μωρού ή και για επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι χουρμάδες ανήκουν επίσης στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι αφομοιώνονται πιο αργά και δεν προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες για διαβήτη κύησης.

Τέλος, οι χουρμάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως υποκατάστατο ζάχαρης. Έχουν λιγότερες θερμίδες από την κανονική ζάχαρη, ωστόσο η θερμιδική τους αξία παραμένει υψηλή. Πιο συγκεκριμένα περίπου 100 γραμμάρια χουρμάδες, δηλαδή τέσσερις χουρμάδες μεσαίου μεγέθους, έχουν περίπου 277 θερμίδες. Να σημειώσουμε ότι στο δεύτερο τρίμηνο οι παραπάνω θερμίδες που σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα είναι μόλις 300 θερμίδες.

Μπορούν οι χουρμάδες να προκαλέσουν τοκετό;

Παλιότερα πίστευαν ότι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση τοκετού. Σύμφωνα με έρευνες και το Webmd, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να βοηθήσει στη συντόμευση τοκετού, αλλά όχι και στην πρόκληση απαραίτητα.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη του 2013 στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 έγκυες γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να κάνει πιο μαλακό τον τράχηλο της μήτρας και να τον προετοιμάσει για τον τοκετό.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν 6 χουρμάδες την ημέρα 4 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία τοκετού, είχαν μικρότερης διάρκειας πρώτο στάδιο τοκετού. Επίσης, η κατανάλωση χουρμάδων τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι μειώνει την ανάγκη για ωκυτοκίνη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved