Καίτε περισσότερες θερμίδες όταν είστε έγκυος;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την καύση θερμίδων ενώ είστε έγκυος, τι είναι η υγιής αύξηση βάρους και πολλά άλλα.

Νίκη Παπανικολάου
Καίτε περισσότερες θερμίδες όταν είστε έγκυος;
Bigstock

Όταν είστε έγκυος, το βάρος σας μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Είναι πιθανό να χάσετε βάρος λόγω πρωινής ναυτίας ή να πάρετε όσο προχωρά η εγκυμοσύνη.

Πόσο πιθανό όμως είναι το ενδεχόμενο να καίτε περισσότερες θερμίδες ως εγκυμονούσα;

Ας δούμε τι απαντά ο Δρ Michael Rosenbaum, καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Ναι, οι γυναίκες καίνε περισσότερες θερμίδες ενώ είναι έγκυες. Η συνολική ενεργειακή δαπάνη ή οι θερμίδες που καίνε αυξάνονται, ειδικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης» αναφέρει, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το πόσο βάρος παίρνει μια έγκυος κατά τη διάρκεια της κύησης εξαρτάται από το πόσες θερμίδες καταναλώνει, πόσες από αυτές καίει αλλά και πόσο από το βάρος της οφείλεται σε κατακράτηση υγρών.

diaita-xamilon-idatanurakon-stin-egimosini.jpg

Επιταχύνεται ο μεταβολισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο μεταβολισμός επιταχύνεται, ειδικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αλλά λόγω της ενεργειακής δαπάνης για ανάπαυση και όχι σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η άσκηση. Σύμφωνα με τον Δρ Rosenbaum αυτό οφείλεται κυρίως, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, στην αύξηση του σωματικού βάρους και επηρεάζεται από τον βαθμό παχυσαρκίας της γυναίκας πριν από την εγκυμοσύνη.

Πόσες θερμίδες καίτε όταν είστε έγκυος;

Ο Δρ Rosenbaum επικαλείται μια μελέτη που έγινε το 2021, η οποία εξέτασε το μέσο όρο θερμίδων που έκαιγαν οι έγκυες γυναίκες ανά τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο, η 24ωρη ενεργειακή δαπάνη ή οι θερμίδες που καίγονταν ήταν περίπου 144 ημερησίως. Στο δεύτερο, ανήλθε στις 170, και στο τρίτο, ήταν περίπου 290 θερμίδες την ημέρα. Η ενεργειακή δαπάνη ανάπαυσης αντιπροσώπευε πολλές από τις θερμίδες που καίγονταν κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

egimosini-kai-kaki-gevsi.jpg

Τι να κάνετε εάν χάνετε βάρος ενώ είστε έγκυος

Aρχικά θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Είναι ο μόνος αρμόδιος για να σας συμβουλέψει τι να κάνετε.

Πέρα από αυτό, όπως αναφέρουν και οι περισσότεροι ειδικοί, το να τρώτε προσεκτικά είναι το κλειδί για να αποφύγετε την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  • Να τρώτε μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα και τις μυρωδιές που σας ενοχλούν.
  • Τρώτε ένα κράκερ μόλις ξυπνήσετε το πρωί.
  • Μην ξεχνάτε να παίρνετε τις προγεννετικές σας βιταμίνες.
  • Προσθέστε περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα (δεν χρειάζεται να διπλασιάσετε ό,τι τρώτε!). Ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε είναι με υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Μείνετε ενυδατωμένες.

Με πληροφορίες από todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved