Θολή όραση στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι προκαλεί τη θολή όραση στην εγκυμοσύνη, πότε παρατηρείται και τι μπορείτε να κάνετε.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Θολή όραση στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Οι αλλαγές στην όραση θεωρούνται φυσιολογικές την περίοδο της εγκυμοσύνης, αν και δεν παρατηρούνται σε όλες τις έγκυες γυναίκες. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες δεν θα παρατήσουν καμία διαφορά στην όρασή τους, αναφέρει η Jennifer Fogt, βοηθός καθηγητή στο Ohio State University.

Οι αλλαγές στην όραση την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι προσωρινές και συμπτώματα όπως η θολή όραση υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Τι προκαλεί τη θολή όραση στην εγκυμοσύνη;

Οι ορμονικές αλλαγές οι οποίες ευθύνονται για πολλά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς αλλάζει η όραση τους εννέα μήνες της κύησης. «Οι ορμόνες μπορούν να αλλάξουν το πάχος και την καμπυλότητα του κερατοειδούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διαδικασία που γίνεται για να δείτε καθαρά», εξηγεί η Fogt. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να έχετε μια ήπια θολότητα». Αυτές οι αλλαγές είναι συνήθως προσωρινές και τείνουν να είναι πιο συχνές καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.

Επίσης, η γυναικολόγος Christine Greves, αναφέρει ότι πολλές γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν παράγουν τόσα δάκρυα όσα πριν την εγκυμοσύνη. «Η κατακράτηση υγρών στην εγκυμοσύνη σημαίνει λιγότερα δάκρυα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την όραση».

Η θολή όραση μπορεί να είναι επίσης σύμπρωμα προεκλαμψίας, μίας σοβαρής πάθησης της εγκυμοσύνης με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή αρτηριακή πίεσης ή και διαβήτη κύησης. Σε αυτήν την περίπτωση ενημερώστε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Πότε ξεκινά η θολή όραση στην εγκυμοσύνη

Μπορεί να έχετε θολή όραση οποιαδήποτε στιγμή στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και κυρίως στο τρίτο τρίμηνο, αναφέρει το The Bump. Επίσης, οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης που έχουν ως σύμπτωμα τη θολή όραση εμφανίζονται συνήθως στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Χρησιμοποιήστε φυσικό ορό στα μάτια. Εάν νιώθετε τα μάτια σας ξηρά, χρησιμοποιήστε φυσικό ορό για να τα ενυδατώσετε.

Ξεκουραστείτε επαρκώς. Προσπαθήστε να μην καταπονήσετε τα μάτια σας. Όταν διαβάζετε φροντίστε να βρίσκεστε σε έναν καλά φωτισμένο χώρο και περιορίστε τον χρόνο που εκτίθεστε σε οθόνες. Εάν φοράτε φακούς επαφής, δοκιμάστε να φοράτε τα γυαλιά.

Μην αλλάξετε γυαλιά ή φακούς επαφής. Η θολή όραση είναι προσωρινή και τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τον τοκετό. Μην βιαστείτε, συνεπώς, να αλλάξετε φακούς στα γυαλιά σας ή τους φακούς επαφής.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παράλληλα παρατηρήσετε έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο και τα χέρια, εάν νιώθετε ότι σας κόβετε η ανάσα ή πάρετε ξαφνικά βάρος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved