Τα αυγά στη διατροφή της εγκύου: Οφέλη και τι να προσέξετε

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει όμως να προσέξετε πώς τα καταναλώνετε την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τα αυγά στη διατροφή της εγκύου: Οφέλη και τι να προσέξετε
Bigstock

Τα ωμά αυγά μπορεί να περιέχουν βακτήρια salmonella τα οποία προκαλούν δηλητηρίαση και θεωρούνται επικίνδυνα για το έτσι και αλλιώς ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από salmonella στην εγκυμοσύνης είναι ο υψηλός πυρετός, οι εμετοί, η διάρροια και η αφυδάτωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή και αποβολή.

Σύμφωνα με το Babycenter τα αυγά την περίοδο της εγκυμοσύνης επιτρέπονται αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα. Αυτόματα, αποκλείονται μερικές συνταγές όπως τα αυγά ποσέ και τα μελάτα αυγά, αλλά και οι συνταγές που περιέχουν ωμά αυγά όπως το τιραμισού, η σπιτική μαγιονέζα και κάποιες μους.

Τα καλά βρασμένα αυγά από την άλλη όχι απλώς θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη, αλλά έχουν και πολλά οφέλη για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τη μέλλουσα μαμά.

gunaika-trwei-avga.jpg

Τα οφέλη των αυγών στην εγκυμοσύνης

Τα αυγά είναι πλούσια σε συστατικά που ωφελούν την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Πιο συγκεκριμένα:

Πρωτεΐνη. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κυττάρων του μωρού.

Χολίνη. Ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού και προλαμβάνει βλάβες του νευρικού σωλήνα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Δίνουν ένα boost ενέργεια την περίοδο της εγκυμοσύνης και παράλληλα είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Βιταμίνη Α. Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πολλών οργάνων του μωρού όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα μάτια και τα οστά.

Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα της μαμάς και για την ανάπτυξη των οστών του μωρού.

Συμβουλές για να εντάξετε τα αυγά με ασφάλεια στη διατροφή σας στην εγκυμοσύνη

  • Μπορείτε να φτιάξετε αυγά scrambled απλώς βεβαιωθείτε ότι έχουν ψηθεί καλά.
  • Τα βραστά αυγά αφήστε τα να βράσουν τουλάχιστον 12 λεπτά.
  • Όταν φτιάχνετε τηγανητά αυγά βεβαιωθείτε ότι τα τηγανίζετε 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  • Φυλάσσετε τα αυγά πάντα στο ψυγείο και αφού τα μαγειρέψετε εάν δεν τα καταναλώσετε αμέσως.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved