Πώς αλλάζει η όσφρηση στην εγκυμοσύνη;

Περίπου τα 2/3 των γυναικών αναφέρουν ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης είχαν αυξημένη αίσθηση της όσφρησης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πώς αλλάζει η όσφρηση στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το σώμα με ποικίλους τρόπους. Το στήθος πρήζεται, η κοιλιά μεγαλώνει, τα μαλλιά είναι πιο πυκνά. Ακόμα μία αλλαγή που ίσως παρατηρήσετε από τους πρώτους ακόμα μήνες της εγκυμοσύνης είναι η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης. Σύμφωνα με έρευνες, τα 2/3 των γυναικών την περίοδο της εγκυμοσύνης ήταν πιο ευαίσθητες στις μυρωδιές, μία κατάσταση που είναι γνωστή και ως υπεροσμία.

Η υπεροσμία είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αυξημένη αίσθηση όσφρησης. Γενικά σχετίζεται με καταστάσεις που επηρεάζουν μέρη του εγκεφάλου που ανιχνεύουν οσμή, όπως η επιληψία, η νόσος του Addison ή οι ημικρανίες. Δεν ισχύει το ίδιο και για την εγκυμοσύνη.

undefined

Τι προκαλεί την αυξημένη όσφρηση στην εγκυμοσύνη;

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η υπεροσμία είναι πιο συνήθης τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Όσον αφορά τα αίτια, οι ειδικοί δεν μπορούν να τα απαντήσουν με βεβαιότητα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο βασικός λόγος είναι οι ορμονικές αλλαγές, αναφέρει το BabyCenter. Η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι η ορμόνη που παράγει το σώμα μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας και τα αυξανόμενα επίπεδα της hCG νωρίς στην εγκυμοσύνη φαίνεται να σχετίζονται με τις αλλαγές στην οσμή που αναφέρουν πολλές έγκυες γυναίκες.

Πώς να διαχειριστείτε την υπεροσμία

Η ευαισθησία στης μυρωδιές δεν είναι απαραίτητα κάτι ευχάριστο, ειδικά εάν παράλληλα έχετε πρωινές ναυτίες. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες και έντονες μυρωδιές. Οι πιο ευχάριστες και δροσερές όπως αυτή του λεμονιού, της κανέλας ή της μέντας μπορούν να βοηθήσουν.

Εάν σας ενοχλεί η μυρωδιά του φαγητού, δοκιμάστε να τρώτε το φαγητό κρύο ή έστω σε θερμοκρασία δωματίου. Το μάσημα τσίχλας επίσης μπορεί να βοηθήσει.

Πόσο διαρκεί η υπεροσμία στην εγκυμοσύνη;

Η υπεροσμία υποχωρεί συνήθως στο τέλος του πρώτου τριμήνου, την ίδια δηλαδή περίοδο και τα επίπεδα των ορμονών σταθεροποιούνται και μειώνονται και οι πρωινές ναυτίες. Κάποιες γυναίκες έχουν αυξημένη αίσθηση της όσφρησης μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης. Εάν ωστόσο επιμένει και μετά τον τοκετό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς μπορεί να σχετίζεται με κάποια υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved