Εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι προσφέρει το κάθε ένα στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου
Bigstock

Η ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται την περίοδο αυτή και για να τις καλύψετε είναι σημαντικό να λαμβάνετε σε επάρκεια τις βιταμίνες, τα μέταλλα και όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχετε εσείς και το έμβρυο ανάγκη.

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του μωρού

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων, τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου είναι τα εξής:

Ασβέστιο. Βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και στην πήξη του αίματος. Η συνιστώμενη ποσότητα για την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 1.000 mg την ημέρα. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.

Σίδηρος. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης δηλαδή στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο σε άλλα κύτταρα. Είναι αναγκαίος επίσης για τη δημιουργία των συνδετικών ιστών. Την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε 27 mg την ημέρα. Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο έχουν οι φακές, το βοδινό κρέας και το σπανάκι.

Ιώδιο. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και βοηθά τον εγκέφαλο, τον σκελετό και το νευρικό σύστημα να αναπτυχθούν σωστά. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 220 mcg. Καλέ πηγές ιωδίου είναι ο μπακαλιάρος, το άπαχο γάλα και το αυγό.

Χολίνη. Η χολίνη υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Καθημερινά στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε 450 mg χολίνης. Πλούσια σε χολίνη είναι το αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, το στήθος κοτόπουλο και το μπρόκολο.

Βιταμίνη Α. Είναι σημαντική για την ανάπτυξη των οργάνων, των οστών και των ματιών, καθώς και για το κυκλοφορικό, αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 770 mcg RAE για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Καλή πηγή βιταμίνης Α είναι η γλυκοπατάτα, το σπανάκι και το καρότο.

Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου, της δομικής δηλαδή πρωτεΐνης που αποτελεί βασικό συστατικό του χόνδρου, των τενόντων, των οστών και του δέρματος. Στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε 85 mg βιταμίνης C καθημερινά. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, το ακτινίδιο, η πράσινη πιπεριά και το μπρόκολο.

Βιταμίνη D. Βοηθά στη δημιουργία γερών οστών και δοντιών. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 600 ΙU (15 mcg). Καλές πηγές βιταμίνης D είναι ο σολομός, η πέστροφα, το αυγό και τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 βοηθά το έμβρυο να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες και είναι ζωτικής σημασίας για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1,9 mg. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι τα ρεβίθια, ο τόνος, το στήθος κοτόπουλο και η μπανάνα.

Βιταμίνη Β12. Είναι σημαντική για την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου του μωρού, ενώ βοηθά και στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA. Καθημερινά στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε 2,6 mcg. Πλούσια σε βιταμίνη Β12 είναι ο σολομός, το μοσχάρι, το γάλα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Cropped Of Pregnant Woman Holding Glass Of Milk

Φολικό οξύ. Το φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα στην εγκυμοσύνη είναι τουλάχιστον 600 mcg. Καλές πηγές φολικού οξέος είναι το σπανάκι, τα σπαράγγια, το αβοκάντο και τα φασόλια.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 200 mg. Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.

Πηγή πληροφοριών: BabyCenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved