Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα στην εγκυμοσύνη;

Συμβουλές για την καλή στοματική υγιεινή την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η υγιής ανάπτυξη του εμβρύου είναι προτεραιότητα. Από το πρώτο ακόμα τρίμηνο ακούτε για do’s and don’ts, τροφές που δεν κάνει να καταναλώνετε, δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγετε. Είναι λογικό να αμφιβάλλετε ακόμα και για τις πιο απλές καθημερινές σας συνήθειες, όπως για παράδειγμα «κάνει να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα που είναι κομμάτι της ρουτίνας της στοματικής σας υγιεινής;».

Εγκυμοσύνη και στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα θεωρείται ασφαλές την περίοδο της εγκυμοσύνης και θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο για την καλή στοματική υγιεινή, ένα παραπάνω εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.

Το στοματικό διάλυμα, προσφέρει επίσης τα παρακάτω οφέλη:

  • Προστασία από τερηδόνα
  • Αντιμετώπιση πονόδοντου
  • Κάνει τα δόντια πιο λευκά
  • Καταπολεμά την κακή αναπνοή

Για την στοματική υγιεινή η Αμερικανική Ένωση Οδοντιάτρων προτείνει τα να πλένετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα με φθόριο και οδοντικό νήμα. Αναφέρει, επίσης, ότι η χρήση στοματικού διαλύματος δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών, για αυτό φροντίστε να τηρήσετε τη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής.

Όσο για το ποιο στοματικό διάλυμα να προτιμήσετε, ιδανικά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Θα σας προτείνει εκείνο με την πιο ωφέλιμη σύσταση και συνήθως είναι φαρμακευτικό. Τα στοματικά διαλύματα περιέχουν συνήθως φθόριο (προλαμβάνει την τερηδόνα), υπεροξείδιο (λευκαίνει τα δόντια), χλωριούχο κετυλοπιριδίνιο (καταπολεμά την κακοσμία του στόματος), αιθέρια έλαια και χλωρεξιδίνη (προλαμβάνει την πλάκα και την ουλίτιδα). Το τελευταίο συστατικό εντοπίζεται μόνο στα συνταγογραφούμενα στοματικά διαλύματα.

Κάποια στοματικά διαλύματα περιέχουν και αλκοόλη η οποία αν και δεν φτάνει στο έμβρυο, οι ειδικοί εξακολουθούν να εφιστούν την προσοχή. Επίσης, η αλκοόλη ερεθίζει τα ούλα και ενώ είναι αποτελεσματική στην εξουδετέρωση των βακτηρίων, εξαφανίζει τόσο τα κακά, όσο και τα καλά βακτήρια που είναι ωφέλιμα για την υγεία των δοντιών.

Εάν έχετε πρωινές ναυτίες και εμετούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το στοματικό διάλυμα και μετά τον εμετό. Το οξύ του στομάχου διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, η χρήση του στοματικού διαλύματος συνεπώς μπορεί να σας βοηθήσει στην προστασία των δοντιών σας και να φρεσκάρει την αναπνοή σας.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση του στοματικού διαλύματος:

  • Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος. Κάποια προτείνουν να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα πριν το βούρτσισμα των δοντιών και άλλα μετά.
  • Αφήστε το στοματικό διάλυμα να δράσει για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε.
  • Εάν χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα το βράδυ, μην φάτε ή πιείτε κάτι μετά.
  • Τις πρωινές ώρες αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού ή ροφήματος τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη χρήση.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved