Γιατί πεινάτε όλη την ώρα στην εγκυμοσύνη;

Πώς να διαχειριστείτε την αυξημένη όρεξη για φαγητό την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Γιατί πεινάτε όλη την ώρα στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Πολλές γυναίκες έχουν αυξημένη όρεξη για φαγητό την περίοδο της εγκυμοσύνης και είναι φυσιολογικό. Το σώμα δουλεύει πυρετωδώς για το έμβρυο που φιλοξενεί και οι θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώνετε σε σχέση με την προ εγκυμοσύνης περίοδο είναι έτσι και αλλιώς περισσότερες.

Η αυξημένη όρεξη για φαγητό μπορεί να είναι σύμπτωμα ακόμα και του πρώτου τριμήνου. Στις περισσότερες, ωστόσο, οι έγκυες παρατηρούν αλλαγές στην όρεξή τους στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο που έχουν περάσει οι πρωινές ναυτίες.

Είναι πιθανό να νιώθετε πείνα κάθε ώρα της ημέρας και ιδιαίτερα το βράδυ ή νωρίς το πρωί, δεδομένου ότι τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν και μεσολαβεί ένα διάστημα που είστε πολλές ώρες νηστικές.

Γιατί πεινάτε όλη την ώρα στην εγκυμοσύνη;

Ο λόγος είναι απλός. Το μωρό μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και για την υγιή ανάπτυξή του χρειάζεται θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, κοινώς περισσότερο φαγητό. Από το δεύτερο τρίμηνο το σωματικό σας βάρος θα πρέπει να αυξάνεται σταθερά. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τον ρυθμό αύξησης τους βάρους σας. Σύμφωνα με το What To Expect, κατά μέσο όρο, στο δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 300-350 παραπάνω θερμίδες την ημέρα για να καλύψετε τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού και έως 500 θερμίδες το τρίτο τρίμηνο.

Ακόμα ένας λόγος που αυξάνεται η όρεξη για φαγητό είναι οι λιγούρες της εγκυμοσύνης. Οι λιγούρες προκύπτουν από τις ορμονικές αλλαγές, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνουν διατροφική ανεπάρκεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Επαρκής ενυδάτωση. Στοχεύστε στη κατανάλωση 8 με 10 φλιτζάνια νερό την ημέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποφύγετε αναψυκτικά και άλλα ζαχαρώδη ροφήματα τα οποία δεν σας ξεδιψάνε και δεν έχουν και κανένα διατροφικό όφελος.

Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή. Τι σημαίνει αυτό; Τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα λαμβάνετε σε επάρκεια τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το δυσκοιλιότητα και παράλληλα θα σας κρατήσουν χορτάτες για περισσότερη ώρα.

Ενδώστε στις λιγούρες. Τηρώντας φυσικά πάντα το μέτρο. Αλλά γενικά όσο περισσότερο περιορίζεστε στην κατανάλωση φαγητού τόσο πιο πιθανό είναι να καταναλώσετε μεγαλύτερες μερίδες σε δεύτερο χρόνο.

Μικρά και συχνά γεύματα. Αφενός θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας σταθερά όλη την ημέρα, αφετέρου θα σας ανακουφίσουν από συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως οι καούρες, η δυσκοιλιότητα, οι πρωινές ναυτίες και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.

Έχετε πάντα ένα υγιεινό σνακ μαζί σας. Είτε είστε στο σπίτι, είτε εκτός, μερικοί ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα είναι το ιδανικό σνακ για τα ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved