Συχνοουρία στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες

Πότε ξεκινά η συχνοουρία στην εγκυμοσύνη, από τι προκαλείται και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Συχνοουρία στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες
Bigstock

Η συχνοουρία είναι ένα κοινό και ενοχλητικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο. Τα πήγαινε-έλα στην τουαλέτα κάθε τρεις και λίγο είναι κουραστικά και η διαρκής πίεση που νιώθετε στην ουροδόχο κύστη είναι σίγουρα ενοχλητική. Τι μπορείτε να κάνετε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πότε ξεκινά η συχνοουρία στην εγκυμοσύνη;

Η συχνοουρία μπορεί να είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Ξεκινά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης περίπου την 4η εβδομάδα και ενώ έπειτα υποχωρεί, επανέρχεται και ακόμα πιο έντονα στο τέλος της εγκυμοσύνης, μετά την 35η εβδομάδα.

Τι προκαλεί τη συχνοουρία στην εγκυμοσύνη;

Τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης αυξάνουν τη ροή του αίματος στην πυελική περιοχή και σε όργανα όπως τα νεφρά, η λειτουργία των οποίων βελτιώνεται την περίοδο της κύησης.

Ένας δεύτερος λόγος είναι το αυξανόμενο μέγεθος της μήτρας, η οποία πιέζει ολοένα και περισσότερο την ουροδόχο κύστη. Το τρίτο τρίμηνο, πλησιάζοντας προς τον τοκετό, το μωρό παίρνει θέση για τον τοκετό και πιέζει ακόμα περισσότερο την ουροδόχο κύστη. Τις βραδινές ώρες, τη συχνοουρία μπορεί να επιδεινώσουν τα πρησμένα πόδια και αστράγαλοι.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η συχνοουρία θεωρείται ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Αποφύγετε τα ροφήματα με καφεΐνη, η οποία έτσι και αλλιώς πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών πριν τον ύπνο για να ελαχιστοποιήσετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα το βράδυ.

Σε καμία περίπτωση μη μειώσετε την κατανάλωση υγρών καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να ενυδατώνεστε επαρκώς.

Εάν νιώσετε ότι η συχνοουρία γίνεται πιο έντονη συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σύμπτωμα ουρολοίμωξης ή κάποιας άλλης πάθησης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved