Πρωινές ναυτίες ή υπερέμεση της κύησης; Συμπτώματα και διαφορές

Όταν οι πρωινές ναυτίες είναι επίμονες, έντονες και δεν υποχωρούν, είναι πιθανό να έχετε υπερέμεση της κύησης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πρωινές ναυτίες ή υπερέμεση της κύησης; Συμπτώματα και διαφορές
Bigstock

Πολλές έγκυες έχουν ναυτίες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η υπερέμεση της κύησης είναι πιο σπάνια αν και τα συμπτώματα με τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης είναι παρόμοια.

Η υπερέμεση της κύησης περιγράφει μία ιατρική κατάσταση κατά την οποία οι ναυτίες την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολύ έντονες. Σοβαρές περιπτώσεις υπερέμεσης της κύησης μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως αφυδάτωση και η απώλεια βάρους. Η νοσηλεία σε νοσοκομείο κρίνεται πολλές φορές απαραίτητη, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να επηρεάζει την υγεία του εμβρύου.

Τι προκαλεί την υπερέμεση της κύησης;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η υπερέμεση της κύησης προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές και συγκεκριμένα την αύξηση στα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης. Μελέτη του 2023, ωστόσο, έδειξε ότι μία μόνο ορμόνη, γνωστή και ως GDF15, θα μπορούσε να είναι η κύρια αιτία των πρωινών ναυτιών την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα της GDF15 συνδέεται και με το πόσο σοβαρές είναι οι πρωινές ναυτίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερέμεσης της κύησης;

Τα συμπτώματα είναι τα εξής, σύμφωνα με το What To Expect:

  • Έντονη ναυτία που δεν υποχωρεί
  • Εμετός πολλές φορές την ημέρα
  • Αδυναμία οργανισμού να συγκρατήσει οποιαδήποτε τροφή ή υγρό
  • Αυξημένη παραγωγή σάλιου
  • Μειωμένη έλλειψη όρεξης
  • Ζαλάδα ή λιποθυμία
  • Ενδείξεις αφυδάτωσης
  • Απώλεια βάρους πάνω από το 5% του σωματικού βάρους
  • Δυσκοιλιότητα

Πρωινές ναυτίες Vs υπερέμεση της κύησης

Η βασική διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα της πρωινές ναυτίας είναι πιο επίμονα και έντονα. Εάν είστε βέβαιη ότι έχετε υπερέμεση της κύησης καλό είναι να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας και με αιματολογικές εξετάσεις θα μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών. Επίσης, ο γιατρός σας θα μπορεί να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες για συνεχείς ναυτίες, όπως η τροφική δηλητηρίαση ή κάποια πάθηση που σχετίζεται με τον θυρεοειδή.

Διάρκεια της υπερέμεσης της κύησης

Τα συμπτώματα της υπερέμεσης της κύησης ξεκινούν συνήθως μεταξύ της 4ης και 8ης εβδομάδας εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες διαγνώσεις γίνονται στην 9η εβδομάδα. Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα την 12η με 16η εβδομάδα και υποχωρούν μέχρι την 20η. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι έντονες ναυτίες μπορεί να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved