Εγκυμοσύνη: Είναι φυσιολογικές οι εξάψεις τη νύχτα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νυχτερινή εφίδρωση και τις εξάψεις την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Είναι φυσιολογικές οι εξάψεις τη νύχτα;
Bigstock

Ο ύπνος δεν είναι εύκολος την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η συχνοουρία, οι αϋπνίες και το μεγάλο μέγεθος της κοιλιάς σας κρατούν ξάγρυπνες τα βράδια, δεν είναι όμως αυτό το μόνο σύμπτωμα μπορεί να παρατησήετε τις βραδινές ώρες. Ακόμα ένα είναι οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση.

Σύμφωνα με το Cleveland Clinic νυχτερινή εφίδρωση είναι όταν ιδρώνετε τις βραδινές ώρες. Πιθανά να νιώσετε έξαψη και τους καρδιακούς σας παλμούς να αυξάνονται, σε βαθμό που μπορεί να ξυπνήσετε εάν κοιμάστε. Έρευνα του 2013 αναφέρει ότι το 1/3 των γυναικών έχει εξάψεις τις βραδινές ώρες την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πότε ξεκινάει η νυχτερινή εφίδρωση στην εγκυμοσύνη;

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και διαφορές παρατηρούνται και σε σχέση με τα συμπτώματα, το πώς δηλαδή και πότε εμφανίζονται. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση ξεκινούν από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνη και διαρκούν μέχρι και τον τοκετό. «Μπορεί να μειωθούν το δεύτερο τρίμηνο» αναφέρει ο γυναικολόγος Alan Lindemann.

Αίτια

Το σώμα αλλάζει την περίοδο της εγκυμοσύνης και οι αλλαγές αυτές προκαλούν και τη νυχτερινή εφίδρωση και τις εξάψεις στην εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα:

Ορμονικές αλλαγές. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται στην εγκυμοσύνη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έντονη εφίδρωση.

Υψηλότερος ρυθμός μεταβολισμού. Το σώμα δουλεύει πιο σκληρά στην εγκυμοσύνη, συνεπώς παράγει περισσότερη ενέργεια.

Αυξημένη κυκλοφορία αίματος. Έρευνες αναφέρουν ότι ο όγκος αίματος την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 45% και οι εξάψεις είναι μία από τις πιθανές συνέπειες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Δεν μπορείτε να γλιτώσετε από τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση, μπορείτε όμως να ανακουφιστείτε με διάφορους τρόπους.

Φορέστε άνετα ρούχα. Επιλέξτε άνετα, ελαφριά, βαμβακερά ρούχα. Η επιλογή βέβαια εξαρτάται και από την εποχή.

Δροσερό περιβάλλον. Ανοίξτε παράθυρα, ανεμιστήρες ή και κλιματιστικό για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον με την κατάλληλη θερμοκρασία που θα σας κάνει να αισθανθείτε άνετα.

Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν σωματική άσκηση πριν τον ύπνο.

Με πληροφορίες από The Bump.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved