Κράμπες εμφύτευσης: Το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης

Τι είναι οι κράμπες εμφύτευσης και ποιες οι διαφορές από τους πόνους περιόδου;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κράμπες εμφύτευσης: Το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης
Bigstock

Τα πονάκια χαμηλά στην κοιλιά είναι σύμπτωμα της περιόδου, μπορεί ωστόσο να είναι και ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή λέγονται «κράμπες εμφύτευσης» και παρότι πολλές γυναίκες αγνοούν την ύπαρξή τους, είναι ένα κοινό σύμπτωμα στην αρχή της κύησης.

Τι ακριβώς είναι οι κράμπες εμφύτευσης;

Η γονιμοποίηση του ωαρίου γίνεται στις σάλπιγγες, εξηγεί ο γυναικολόγος Thoms Ruiz στο The Bump. Το γονιμοποιημένο ωάριο στη συνέχεια ταξιδεύει μέχρι τη μήτρα όπου και πραγματοποιείται η εμφύτευση. «Αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να αισθανθείτε κάποια πονάκια ή την αίσθηση τσιμπήματος χαμηλά στην κοιλιά» αναφέρει η μαία Julie Lamppa.

Το πότε είναι πιθανό να νιώσετε τις κράμπες εμφύτευσης μετά τη σύλληψη διαφέρει ανά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούνται μεταξύ της 10ης και 22ης μέρας από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου σε έναν κύκλο 28 ημερών.

«Είναι πιθανό να νομίζετε ότι σας έρχεται περίοδος, απλά νωρίτερα από το αναμενόμενο» αναφέρει ο dr Ruiz. Το πόσο διαρκούν οι κράμπες εμφύτευσης επίσης διαφέρει ανά περίπτωση αν και συνήθως η διάρκειά του δεν ξεπερνά τις δύο με τρεις ημέρες.

Κράμπες εμφύτευσης Vs κράμπες περιόδου

Οι κράμπες εμφύτευσης μοιάζουν πολύ με τις κράμπες περιόδου, εξηγεί η Sherry Ross, μαιευτήρας και γυναικολόγος. Για να καταλάβετε ποιες από τις δύο έχετε, εστιάστε στο πού νιώθετε τον πόνο. Στις κράμπες εμφύτευσης ο πόνος επικεντρώνεται στη λεκάνη και συγκεκριμένα στη μέση της λεκάνης και δεν είναι πολύ έντονος. Εάν νιώθετε τον πόνο στη μία πλευρά θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα αποβολής ή έκτοπης κύησης και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας άμεσα. Επίσης, οι κράμπες εμφύτευσης έχουν συνήθως μικρότερη διάρκεια από τις κράμπες περιόδου.

Για να είστε σίγουροι, βέβαια, τι προκαλεί τους πόνους που νιώθετε, η ασφαλέστερη λύση είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο

Ο πόνος από τις κράμπες εμφύτευσης είναι ήπιος και πιθανά να μην χρειαστεί να κάνετε και απολύτως τίποτα. Εάν ωστόσο, σας φαίνεται ενοχλητικός, δοκιμάστε τα εξής:

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ντουζ. Το ζεστό νερό θα χαλαρώσει τους μύες της μήτρας και θα σας ανακουφίσει.

Χρησιμοποιήστε μία θερμοφόρα. Η χρήση θερμοφόρας επιτρέπεται και στην εγκυμοσύνη, μπορείτε συνεπώς να την χρησιμοποιήσετε άφοβα και στις κράμπες εμφύτευσης.

Η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα μπορεί επίσης να προκαλέσει ήπια αιμορραγία η οποία θεωρείται φυσιολογική.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved