Εγκυμοσύνη: Οι πιο ασφαλείς στάσεις ύπνου σύμφωνα με τους ειδικούς

Ύπνος στο πλάι, ανάσκελα ή μπρούμυτα; 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Οι πιο ασφαλείς στάσεις ύπνου σύμφωνα με τους ειδικούς
Bigstock

Ο ύπνος γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού και κάποιες στάσεις ύπνου θεωρούνται καλύτερες για εσάς και το έμβρυο.

Οι στάσεις ύπνου στην εγκυμοσύνη

Τρεις είναι οι βασικές στάσεις ύπνου: Ο ύπνος μπρούμυτα, στο στομάχι ή στο πλάι. Η μεγαλύτερη ανησυχία την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πώς η στάση ύπνου επηρεάζει τη ροή του αίματος και εάν πιέζουν την κάτω κοίλη φλέβα όσο μεγαλώνει το μωρό στη μήτρα.

Ο ύπνος στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι θεωρείται η καλύτερη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ύπνος στην αριστερά πλευρά είναι ο πιο ασφαλής και αυτό γιατί βελτιστοποιεί τη ροή του αίματος προς το έμβρυο.

Ο ύπνος ανάσκελα

Από την 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης και μετά, το μέγεθος της μήτρας έχει πλέον αυξηθεί αρκετά και ο ύπνος ανάσκελα θεωρείται επικίνδυνος για την εγκυμοσύνη δεδομένου ότι μπορεί να μπλοκάρει την παροχή αίματος στο σώμα και τον πλακούντα.

«Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να μειώσει την παροχή του αίματος στην καρδιά και η έγκυος είναι πιθανό να ξυπνήσει λαχανιασμένη το βράδυ» αναφέρει η μαία Amelia Henning στο The Bump.

Ο ύπνος μπρούμυτα

Μέχρι και την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης μπορείτε να κοιμάστε μπρούμυτα εάν αυτή είναι για εσάς η πιο βολική στάση ύπνου. Κάποιες γυναίκες ήδη τότε έχουν αυξημένη ευαισθησία στον στήθος και ο ύπνος μπρούμυτα είναι ήδη για εκείνες απαγορευτικός, όπως και όταν η κοιλιά είναι πια αρκετά μεγάλη. Τότε ο ύπνος μπρούμυτα είναι όχι μόνο άβολος αλλά και επικίνδυνος για το μωρό καθώς με τη συγκεκριμένη στάση πιέζεται η κοίλη αορτή.

Και αν αλλάξετε στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Δεν είναι απίθανο και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε. Εάν ήσασταν σε αυτή τη στάση για πολλή ώρα, το ίδιο το σώμα θα σας έδειχνε τα σημάδια ότι έπρεπε να αλλάξετε στάση.

Συμβουλές για τον ύπνο στην εγκυμοσύνη

Δοκιμάστε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα, ειδικά εάν διανύετε τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Λυγίστε τα γόνατά σας. Εάν υποφέρετε από πόνο στο ισχίο, στα πόδια ή στην πλάτη, δοκιμάστε να λυγίσετε τα γόνατά σας. Η κίνηση αυτή μπορεί να σας ανακουφίσει.

Ακολουθήστε μία ρουτίνα ύπνου. Αυτό σημαίνει να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα και να κάνετε τις δραστηριότητες εκείνες που σας χαλαρώνουν πριν τον ύπνο προετοιμάζοντάς σας για έναν καλύτερης ποιότητας ύπνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved