Κούραση στην εγκυμοσύνη: Οι 5+1 τροφές που θα σας δώσουν ένα boost ενέργειας

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για εσάς και το έμβρυο.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κούραση στην εγκυμοσύνη: Οι 5+1 τροφές που θα σας δώσουν ένα boost ενέργειας
Bigstock

Η έντονη κούραση είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και μπορεί να παραμείνει ως σύμπτωμα μέχρι και τον τοκετό. Οι λόγοι ποικίλουν. Ένας είναι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης. Ένας δεύτερος οι αλλαγές στον όγκο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης το σώμα σας δουλεύει σκληρά για να παρέχει στο έμβρυο όσα χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξή του.

«Μπορείτε να διαχειριστείτε τις αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου καταναλώνοντας τροφές που δίνουν ενέργεια και μπορούν να διατηρήσουν το σάκχαρό σας σε σταθερά επίπεδα» αναφέρει η παθολόγος, ενδοκρινολόγος Temeka Zore στο The Bump. «Τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακές είναι εξαιρετικές πηγές ενέργειας που παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας και μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά» συμπληρώνει.

Από την άλλη η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορεί να σας δώσουν ένα boost ενέργειας στιγμιαία αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά πολύ γρήγορα αυτή η αίσθηση «ζωντάνιας» θα χαθεί.

Οι τροφές που θα σας δώσουν ένα boost ενέργειας στην εγκυμοσύνη

#1 Ξηροί καρποί

Τα μικρά και συχνά γεύματα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σταθερά όλη την ημέρα. Οι ξηροί καρποί είναι μία βολική και υγιεινή επιλογή για σνακ που μπορείτε να έχετε μαζί σας όλη την ημέρα. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών και μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η κατανάλωσή τους, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο δεδομένου ότι έχουν πολλές θερμίδες.

#2 Βρόμη

Η βρόμη είναι πλούσια σε σίδηρο και ψευδάργυρο, δύο στοιχεία η έλλειψη των οποίων επιδεινώνει τα συμπτώματα κούρασης. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β οι οποίες υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία των κυττάρων και βοηθούν στον μεταβολισμό μακροθρεπτικών συστατικών όπως τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά.

ee1334d7-VROMI-2.jpg

#3 Μάνγκο

Το μάνκγο περιέχει φυσικά σάκχαρα τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας. Επίσης, είναι κλαή πηγή φολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών, ενώ περιέχει και βιταμίνη C που βοηθά το σώμα να απορροφήσει άλλα συστατικά όπως τον σίδηρο.

#4 Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ο οποίος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σ πανάκι περιέχει 6,4 mg σιδήρου.

#5 Γλυκοπατάτα

Πλούσιο σε σίδηρο είναι και η γλυκοπατάτα η οποία περιέχει επίσης βιταμίνη C, χαλκό και βήτα-καροτίνη η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης Α.

#6 Μήλα

Τα μήλα είναι περιέχουν βόριο, συστατικό που μπορεί να σας δώσει ένα boost ενέργειας. Επίσης, περιέχει τα φυσικά σάκχαρα γλυκόζη και φρουκτόζη που δίνουν ενέργεια, χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Τέλος, μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.200 έγκυες με τα παιδιά τους, έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση μήλων στην εγκυμοσύνη μπορεί να προστατεύσει από τ ην ανάπτυξη του παιδικού άσθματος και αλλεργιών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved