Γιατί είναι απαραίτητο το μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη;

Η λειτουργία του μαγνήσιου και οι καλύτερες διατροφικές πηγές την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Γιατί είναι απαραίτητο το μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

«Το μαγνήσιο ανήκει στην κατηγορία των ανόργανων στοιχείων και είναι απαραίτητο σχεδόν για κάθε σύστημα καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Επιπλέον βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, ενώ συμβάλλει ακόμη στο χτίσιμο γερών οστών και δοντιών για το μωρό σας» αναφέρει στο Mothersblog.gr η διαιτολόγος Ευσταθία Παπαδά.

Και αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που το μαγνήσιο θεωρείται ένα σημαντικό συστατικό για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και επιπλοκές της εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να μειώσει τις πρωινές ναυτίες και τις ημικρανίες.

Γενικά για το μαγνήσιο η διατροφολόγος αναφέρει επίσης:

«Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο το οποίο συσσωρεύεται κατά 50-60% στα οστά, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στους μαλακούς ιστούς. Το συστατικό αυτό είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 300 αντιδράσεων του μεταβολισμού κι εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας και στη σύνθεση πρωτεϊνών. Ακόμη, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της νευρομυϊκής λειτουργίας και την υγεία των οστών.»

Η επάρκεια σε μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.300 έγκυες έδειξε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του John Hopkins.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Epidemiology και αναφέρει ότι η αύξηση των αποθεμάτων σε μαγνήσιο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

Πόσο μαγνήσιο χρειάζεστε την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη σε μαγνήσιο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Baby Center η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι τα 350-360 mg την ημέρα.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές μαγνησίου στην εγκυμοσύνης;

Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι σπόροι, οι τροφές ολικής άλεσης, κάποια ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

Πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο θεωρούνται ο κολοκυθόσπορος, οι σπόροι chia, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, τα μαύρα φασόλια, τα φασόλια edamame, το φιστικοβούτυρο, το καστανό ρύζι, η μπανάνα, το αβοκάντο και ο σολομός.

Τα συμπληρώματα σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Μπορείτε εύκολα να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας για μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη, αρκεί να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων. Τα συμπληρώματα μαγνησίοιυ, συνεπώς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητα, αν και πολλές προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν μαγνήσιο. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι σπάνια και τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι η ναυτία, ο εμετός, η απώλεια όρεξης, η έντονη κόπωση, η αϋπνία, οι μυϊκοί πόνοι, η αδύναμη μνήμη και η αδυναμία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved