Εγκυμοσύνη: Μπορεί το κλάμα να βλάψει το έμβρυο;

Τι συμβαίνει όταν κλαίτε στην εγκυμοσύνη;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Μπορεί το κλάμα να βλάψει το έμβρυο;
Bigstock

Πολλές γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης βιώνουν έντονα κάθε συναίσθημα: τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό. Το κλάμα είναι συχνό και ενώ σε γενικές γραμμές θεωρείται φυσιολογικό, δεν είναι πάντα «αθώο», αναφέρει το Healthline.

Το κλάμα το πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία της εγκύου από τους πρώτους ακόμα μήνες της εγκυμοσύνης. Τα υψηλή επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να νιώθετε εναλλαγές στη διάθεσή σας το διάστημα αυτό.

Μην ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας και στη φάση αυτή βρίσκεστε μόνο στην αρχή που είναι μία περίοδος προσαρμογής και συνειδητοποίησης.

Το κλάμα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Οι ορμονικές αλλαγές είναι χαρακτηριστικό και του δεύτερο και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Το ίδιο και το κλάμα. Το σώμα σας αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, το οποίο μπορεί να σας προκαλέσει στρες και ξεσπάσματα.

Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, επίσης, αυξάνεται το άγχος για τη γέννα. Επιπλέον, κάποια συμπτώματα επιδεινώνονται, ο ύπνος το βράδυ γίνεται ακόμα πιο δύσκολος και όλα αυτά συνολικά, είναι αναμενόμενο να σας προκαλούν εκνευρισμό.

Pregnant Woman Holding Her Hands On Her Belly

Πότε το κλάμα είναι σύμπτωμα κατάθλιψης;

Το κλάμα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Δεν θα είναι όμως το μόνο. Παράλληλα παρατηρούνται πολλά και από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες
  • Αισθήματα αναξιότητας
  • Ενοχές
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Κάνετε σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας ή τους άλλους

Σε πολλές περιπτώσεις η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης υποχωρεί από μόνη της. Εάν ωστόσο τα παραπάνω συμπτώματα έχουν διάρκεια για περισσότερο από δύο εβδομάδες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μπορεί το κλάμα στην εγκυμοσύνη να επηρεάσει το έμβρυο;

Σε γενικές γραμμές όχι, εάν είναι περιστασίακό και στα πλαίσια της φυσιολογικής «κυκλοθυμίας» που προκαλούν οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, αναφέρει το Healthline.

Η κατάθλιψη, όμως, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγκυμοσύνη. Μελέτη του 2016 έδειξε ότι θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνης αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Άλλη ανασκόπηση μελετών το 2015 ανέδειξε επίσης μία αντίστοιχη συσχέτιση μεταξύ ψυχικής δυσφορίας και πρόωρου τοκετού. Επιπλέον, η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης, αυξάνει τις πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι μαμάδες με κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά συνήθως δεν φροντίζουν τον εαυτό τους, τη διατροφή τους, κάτι που έχει αντίκτυπο στη συνολική τους υγείας και στην υγεία των μωρών τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved