Αλλαγές στο στήθος την περίοδο της εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε ανά τρίμηνο

Πώς αλλάζει το στήθος σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αλλαγές στο στήθος την περίοδο της εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε ανά τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Οι ορμόνες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του στήθους για τον θηλασμό και σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τις αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο στήθος από την αρχή ακόμα της κύησης.

Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στο στήθος σας πριν καν ακόμα βγει το τεστ εγκυμοσύνης θετικό, όπως:

  • Πρήξιμο
  • Πόνος ή ευαισθησία
  • Νιώθετε το στήθος σας βαρύ

Οι αλλαγές στο στήθος το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ο όγκος αίματος του σώματος αρχίζει να αυξάνεται για να καλύψει τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Αυτό μπορεί να κάνει τις φλέβες στο στήθος σας πιο μεγάλες και πιο ορατές.

Το στήθος συνεχίζει μεγαλώνει, ωστοσο ο έντονος πόνος πιθανά ναν υποχωρήσει καθώς το σώμα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές. Διαφορά επίσης, μπορεί να παρατήσετε και στις θηλές σας που γίνονται πιο μεγάλες και αποκτούν ένα πιο σκούρο χρώμα.

Οι αλλαγές στο στήθος το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα επίπεδα των οιστρογόνων συνεχίζουν να αυξάνονται. Στο στάδιο αυτό αναπτύσσονται οι γαλακτοφόροι πόροι και παράγεται το πρωτόγαλα. Το στήθος θα συνεχίσει να παράγει πρωτόγαλα για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση του μωρού. Το πρωτόγαλα είναι θρεπτικό, γεμάτο αντισώματα και είναι πιο παχύρευστο και πιο σκούρο από το μητρικό γάλα.

«Υγρός χρυσός» ή αλλιώς... πρωτόγαλα: Τι είναι και ποια τα οφέλη για το μωρό

Πιθανά ήδη από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να έχετε μία μικρή διαρροή μητρικού γάλακτος, η οποία θεωρείται φυσιολογική. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να αγοράσετε στηθόδεσμους σε μεγαλύτερο μέγεθος. Βρείτε κάποιον που να κρατά το στήθος σας σταθερό χωρίς να το πιέζει. Μπορείτε να επενδύσετε από τώρα σε ένα σουτιέν θηλασμού το οποίο θα σας φανεί χρήσιμο και μετά την εγκυμοσύνη.

stithos-egkymosyni.jpg

Οι αλλαγές στο στήθος το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Όσο πλησιάζετε στον τοκετό, θα νιώθετε το στήθος σας πιο βαρύ. Οι θηλές σκουραίνουν ακόμα περισσότερο και γίνονται πιο μεγάλες. Καθώς το δέρμα τεντώνεται για να προσαρμοστεί στο αυξανόμενο μέγεθος του στήθους, είναι πιθανό να νιώσετε ξηρότητα ή κνησμό. Μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικά μία ήπια ενυδατική κρέμα για να ανακουφιστείτε από τέτοια συμπτώματα. Στο στάδιο αυτό επίσης είναι πιθανό να εμφανίσετε ραγάδες στην περιοχή.

Πηγή πληροφοριών: Healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved