5η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Γιατί είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου;

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
5η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Γιατί είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου;
Bigstock

Στην 5η εβδομάδα κύησης, τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι εμφανή. Η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ήδη ταχύτατη. Τι συμβαίνει στο σώμα σας την εβδομάδα αυτήν; Πόσο μεγάλο είναι το έμβρυο και γιατί είναι σημαντική η 5η εβδομάδα για την ανάπτυξή του;

Η ανάπτυξη του εμβρύου την 5η εβδομάδα

Την 5η εβδομάδα το έμβρυο έχει μήκος το πολύ 1,5 χιλιοστό, όχι μεγαλύτερο δηλαδή από έναν σπόρο σουσαμιού. Τα κύτταρα του εμβρύου, τα οποία μέχρι τότε ήταν όμοια μεταξύ τους, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, αλλά παράλληλα αρχίζουν και να εξειδικεύονται σε διαφορετικές λειτουργίες. Από το στάδιο αυτό μέχρι και την 10η εβδομάδα κύησης ξεκινά η αποκαλούμενη περίοδος της οργανογένεσης, δηλαδή η δημιουργία των διαφόρων οργάνων του εμβρύου. Στην 5η εβδομάδα αρχίζει να σχηματίζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός), οι μύες, τα οστά, η καρδιά του και αποκτά τα αιμοφόρα αγγεία μερικά από τα οποία θα εξελιχθούν σε ομφάλιο λώρο.

Ο νευρικός σωλήνας, που συνδέει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, είναι ακόμη ανοιχτός αλλά μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Τα επίπεδα της ορμόνης γοναδοτροπίνης αυξάνονται και σε συνδυασμός με τις άλλες ορμονικές αλλαγές, τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης πιθανά να γίνουν ακόμα πιο έντονα. Αυτά είναι:

Αλλαγές στο στήθος. Μπορεί να νιώθετε το στήθος σας πιο μεγάλο, πιο ευαίσθητο και σκληρό.

Έντονη κόπωση. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης το σώμα δουλεύει σκληρά και είναι λογικό να νιώθετε πιο έντονη κόπωση, ακόμα και υπνηλία.

Πρωινές ναυτίες. Από τα πιο συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι οι πρωινές ναυτίες, οι οποίες παρά την ονομασία τους μπορούν να εμφανιστούν κάθε ώρα της ημέρας. Τα αίτια δεν είναι γνωστά, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι μάλλον προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές για αυτό και είναι σύμπτωμα στο πρώτο κυρίως τρίμηνο κύησης.

Συχνοουρία. Η συχνοουρία είναι σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο

Αλλαγές στη διάθεση. Στην Πέμπτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συνολικά όλο αυτό το διάστημα είναι πιθανό να νιώθετε αντιφατικά συναισθήματα, να κάνετε αντιφατικές σκέψεις. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σας είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγές, προσπαθείτε συνεπώς να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και την λογική σας.

proto-trimino-egkymosynis-(2).jpg

Συμβουλές για την 5η εβδομάδα κύησης

  • Φροντίστε τη διατροφή σας. Αποφύγετε ωμά αυγά, ψάρια, κρέατα, λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά, μη παστεριωμένα γάλατα. Προσέξτε επίσης λίγο παραπάνω τις διατορφικές σας συνήθειες και στοχεύστε σε μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα τροφίμων.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρός ας για συμπληρώματα που ίσως χρειαστεί να πάρετε.
  • Κλείστε έναν ραντεβού στον οδοντίατρο. Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική για την υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγεία σας και αυτό γιατί οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα που εάν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.
  • Αν έχετε στομαχικές διαταραχές και συχνούς εμετούς πίνετε άφθονο νερό προκειμένου να μην αφυδατωθείτε. Το τζίντζερ πιθανόν να σας βοηθήσει, ειδικά αν το προσθέσετε σε σούπα , στο τσάι σας ή ακόμα και σε μπισκότο.
  • Συνεχίστε να αθλείστε χωρίς ένταση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα υγιεινό σνακ μαζί σας πριν και μετά την προπόνηση και μη ξεχάσετε την επαρκή ενδυάτωσή σας.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved