Έρευνα: 9 στις 10 έγκυες δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται

Νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Έρευνα: 9 στις 10 έγκυες δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται
Bigstock

Πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν σε επάρκεια τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται την περίοδο της εγκυμοσύνης, αναφέρει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine .

Οι ερευνητές μελέτησαν την υγεία εγκύων από χώρες υψηλού εισοδήματος μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη και διαπίστωσαν ότι το 90% των συμμετεχόντων στερούνταν βασικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα ποσοστά επίσης, αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον καθώς ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στις φυτικές τροφές.

Στην έρευνα συμμετείχαν από 1.729 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 36 ετών από όλον τον κόσμο και διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών αφορούσε βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα, όπως οι βιταμίνες Β12, Β6 και D, το φολικό οξύ και ριβοφλαβίνη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, 9 στις 10 γυναίκες είχαν οριακά ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, βιταμινών Β12 και D κατά τη διάρκεια της σύλληψης και πολλές ανέπτυξαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 στα τέλη της εγκυμοσύνης.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Keith Godfrey επισήμανε επίσης, ότι η έλλειψη σε σημαντικές βιταμίνες και άλλα συστατικά, παρατηρείται και σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν.

«Η τάση για μείωση της εξάρτησής μας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά πιθανά να έχει σαν αποτέλεσμα μέλλουσες μαμάδες με ανεπάρκεια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά.» σημειώνει ο dr Godfrey στο Science Daily και συμπληρώνει:

«Η μελέτη μας δείχνει ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που προσπαθούσε να συλλάβει είχε ανεπαρκή επίπεδα μίας ή περισσότερων βιταμινών και ο αριθμός αυτός θα επιδεινωθεί όσο ο κόσμος στρέφεται στις φυτικές δίαιτες.»

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν μετά από μελέτη εγκύων σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Ο καθηγητής Godfery εξηγεί:

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους σε υπανάπτυκτες χώρες, αλλά επηρεάζει επίσης την πλειοψηφία των γυναικών που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος».

Πηγή πληροφοριών: sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved