Αχνή γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης: Είμαι έγκυος ή όχι;

Είναι πιθανό να είστε έγκυος και η γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης να είναι αχνή.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αχνή γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης: Είμαι έγκυος ή όχι;
Bigstock

Η καθυστέρηση αποτελεί την πιο γνωστή ένδειξη εγκυμοσύνης και είναι συνήθως η αφορμή για να αγοράσετε ένα τεστ από το φαρμακείο. Τα τεστ εγκυμοσύνης ποικίλουν και κάποια υπόσχονται ακριβή αποτελέσματα ακόμα και πριν την καθυστέρηση.

Τι ισχύει όμως όταν η γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης είναι αχνή; Είστε έγκυος ή όχι;

Ένα τεστ με αχνή γραμμή μπορεί πράγματι να είναι θετικό...

Ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να βγει αχνό για διάφορους λόγους. Αρχικά είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί ένα τεστ εγκυμοσύνης. Τα τεστ που υπάρχουν στα φαρμακεία εντοπίζουν την ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη(β-hCG) που παράγεται στο σώμα μετά τη σύλληψη. Εάν εντοπιστεί ποσότητα από τη συγκεκριμένη ορμόνη στα ούρα, το τεστ βγαίνει θετικό. Εάν όχι, αρνητικό.

Σε ένα αχνό τεστ εγκυμοσύνης τα επίπεδα της γοναδοτροπίνης μπορεί να είναι ακόμα αρκετά χαμηλά, κάτι πολύ πιθανό εάν κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση και τις πρώτες ημέρες μετά τη σύλληψη.

Οι τιμές της χοριακής γοναδοτροπίνης διπλασιάζονται κάθε 48 με 72 ώρες τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα σημειώνονται στην 8η με 12η εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Από αυτό το σημείο κι έπειτα, η τιμή της β-hCG μειώνεται σταδιακά, αλλά παραμένει ανιχνεύσιμη ακόμα και δύο μήνες μετά τον τοκετό.

...Ή και όχι

Μία αχνή γραμμή στο τεστ δεν υποδεικνύει πάντα εγκυμοσύνη. Πιθανά να είναι μία «γραμμή εξάτμισης», όπως λέγεται, η οποία προκύπτει συνήθως όταν τα ούρα στο δείγμα αρχίζουν να στεγνώνουν.

Το τεστ εγκυμοσύνης φαίνεται σαν να είναι θετικό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Μια γραμμή εξάτμισης σπάνια έχει χρώμα. Μοιάζει περισσότερο με μια αμυδρή γραμμή εκεί που θα περίμενε κανείς να δει μια ροζ ή μπλε γραμμή.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους το τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να βγει αχνό χωρίς να είστε έγκυος είναι:

  • Έχετε πιει πολλά υγρά. Η κατανάλωση πολλών υγρών πριν από την εξέταση μπορεί να αραιώσει το δείγμα ούρων σας, γι' αυτό τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης συνιστούν να χρησιμοποιείτε πρωινά δείγματα ούρων.
  • Το τεστ εγκυμοσύνης έχει λήξει. Ένα τεστ που έχει λήξει μπορεί να μην δώσει πραγματικά αποτελέσματα.
  • Αποβολή. Η αχνή γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη αποβολής στην αρχή της εγκυμοσύνης. Πιθανά να παρατηρήσετε επίσης αιμορραγία ή πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Eπιπλέον, είναι πιθανό να βιώνετε μια χημική εγκυμοσύνη, η οποία συμβαίνει όταν γίνεται εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου παρόλο που αυτό το ωάριο μπορεί να μην είναι βιώσιμο.

Με πληροφορίες από healthline.com, mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved