Εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα πριν από την καθυστέρηση

Ναυτίες και πόνοι χαμηλά στην κοιλιά είναι μερικά από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα πριν από την καθυστέρηση
Bigstock

«Υπάρχει ένα διάστημα από όταν γονιμοποιηθεί το ωάριο, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, το οποίο θεωρείται γκρι περιοχή» αναφέρει στο Parents η γυναικολόγος Jane van Dis.

Το σύμπτωμα εκείνο το οποίο αποτελεί περίτρανη ένδειξη πιθανής εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση,αν και κάποια συμπτώματα γίνονται αντιληπτά ακόμα νωρίτερα.

Πόσο νωρίς εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

«Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, πυροδοτείται μία σειρά από ορμονικές αλλαγές οι οποίες και προκαλούν τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης» εξηγεί η ειδικός.

Ένα άτομο σε αναπαραγωγική ηλικία έχει ωορρηξία μεταξύ της 10ης και 14ης μέρας κατά μέσο όρο. Η εμφύτευση στο τοίχωμα της μήτρας συνήθως συμβαίνει 6 με 12 μέρες μετά τη γονιμοποίηση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι σε μία γυναίκα με τυπικό κύκλο, τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης γίνονται αντιληπτά μέχρι και 26 μέρες μετά την τελευταία περίοδο.

Κάποιες γυναίκες είναι πιθανό να έχουν συμπτώματα και νωρίτερα, ανάλογα την διάρκεια του κύκλου τους. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεδομένου ότι τα πιο συνήθη πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι η έντονη κόπωση, η ευαισθησία στο στήθος και η ναυτία, είναι εύκολο να θεωρηθούν συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

«Ανάλογα με την έγκυο και τον αριθμό των εμβρύων, τα περισσότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης θα εμφανιστούν μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες» λέει η γυναικολόγος Kecia Gaither στο Parents.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορούν να εμφανιστούν πριν την καθυστέρηση. Αυτά είναι, σύμφωνα με το Parents:

Ναυτία

Σύμφωνα με σχετική έρευνα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες που προσπαθούσαν να συλλάβουν, το 67% αυτών ανέφερε ότι οι ναυτίες ήταν το πρώτο σύμπτωμα εγκυμοσύνης που είχαν, μόλις 10 με 20 μέρες μετά την ωορρηξία.

Οι πρωινές ναυτίες επηρεάζουν πάνω από το 80% των εγκύων. Τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης γοναδοτροπίνης η οποία φτάνει στο peak της την 12η με 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

The Pregnant Girl Holding An Ultrasound Picture In Her Hands While Sitting On The Bed

Ευαισθησία στο στήθος

«Οι αλλαγές στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης» εξηγεί η dr Gaither και γίνονται αντιληπτές πριν την καθυστέρηση. Πιθανά να νιώσετε ότι είναι πιο ευαίσθητα, πιο μεγάλα ή ότι η θηλή έχει ελαφρώς διαφορετικό χρώμα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι αλλαγές στο στήθος ξεκινούν ήδη μία με δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Αιμορραγία εμφύτευσης

Η αιμορραγία εμφύτευσης είναι η κολπική αιμορραγία συνήθως 10 με 14 μέρες μετά τη σύλληψη. Πολλές γυναίκες μπερδεύουν την αιμορραγία εμφύτευσης με την αιμορραγία της περιόδου, αν και είναι πολύ πιο ήπια και ένα από τα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων, το 15-25% των εγκύων έχουν αιμορραγία εμφύτευσης η οποία διαρκεί μία με δύο μέρες.

proto-trimino-egkymosynis-odigos.jpg

Οι κράμπες στην κοιλιά

Ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα τις πρώτες 16 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και τα κύρια αίτια είναι τα εξής:

  • Εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα
  • Ανάπτυξη της μήτρας
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Έκτοπη κύηση
  • Έντονη κόπωση

Η έντονη κούραση είναι επίσης πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης το οποίο μπορεί να παρατηρήσετε πριν την καθυστέρηση, ακόμα και δύο μόλις εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved