Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο του Crohn στην εγκυμοσύνη

Μπορεί να προκαλέσει η νόσος του Crohn επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Μύθοι και αλήθειες για τη νόσο του Crohn στην εγκυμοσύνη
Bigstock

Η νόσος του Crohn είναι μία φλεγμονώδης νόσος του λεπτού και παχέος εντέρου. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό και τα πιο συνήθη αίτια είναι η διάρροια, το κοιλιακό άλγος, το αίμα στα κόπρανα και οι στοματικές πληγές. Οι πιθανότητες να εμφανιστεί σε άντρες και γυναίκες είναι περίπου ίσες και τα αίτια παραμένουν άγνωστα.

Νόσος του Crohn και εγκυμοσύνη

Η νόσος του Crohn δεν συνεπάγεται υπογονιμότητα

Οι γυναίκες με νόσο του Crohn μπορούν να έχουν μία υγιή εγκυμοσύνη και να φέρουν στον κόσμο υγιή μωρά. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν το αντίθετο. «Εάν η ασθένεια είναι υπό έλεγχο η πιθανότητα να συλλάβετε και να έχετε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη δεν διαφέρει από αυτή του γενικού πληθυσμού» αναφέρει στο Everyday Health ο γαστρεντερολόγος Rajeev Jain. Η εσφαλμένη πεποίθηση ότι η νόσος του Crohn συνεπάγεται υπογονιμότητα φαίνεται να επηρεάζει πολλές γυναίκες για το εάν θα κάνουν ή όχι παιδιά. Σύμφωνα με έρευνα του Parenthood Project στην οποία συμμετείχαν 1.324 γυναίκες με νόσο του Crohn, το 17% αυτών επέλεξε να μην κάνει παιδιά λόγω της διάγνωσής τους.

Τα συμπτώματα ενδέχεται να γίνουν πιο έντονα

«Αυτό είναι πάντα το πιο ανησυχητικό και κάθε φορά αναφέρω στους ασθενείς μου ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν 1 στις 3 πιθανότητες τα συμπτώματα να είναι πιο έντονα» εξηγεί ο Jain. Ιδανικά, σύμφωνα με τον ειδικό, θα πρέπει τα συμπτώματα να είναι σε ύφεση από τρεις έως έξι μήνες πριν τη σύλληψη.

Επίσης, εάν η νόσος δεν είναι σε ύφεση την περίοδο της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εμβρύου και ο κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών είναι αυξημένος.

Νόσος του Crohn και εγκυμοσύνη

Η φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο του Crohn δεν απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη

Τα περισσότερα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς με νόσο του Crohn θεωρούνται ασφαλή την περίοδο της εγκυμοσύνης, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνέψετε εξάρσεις των συμπτωμάτων. Σημαντικό, βέβαια, είναι να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας και καλό είναι να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των γιατρών που σας παρακολουθούν.

Η νόσος μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας μετά τον τοκετό

Ο τοκετός είναι μία διαδικασία που προκαλεί δραστικές αλλαγές στο σώμα. Επιπλέον, το διάστημα μετά τη γέννα που όλα είναι πρωτόγνωρα και καλείστε να προσαρμοστείτε σε μία νέα πραγματικότητα, είναι λογικό να έχετε αυξημένα επίπεδα άγχους, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα, προκαλώντας έξαρση της ασθένειας.

Νόσος του Crohn και κληρονομικότητα

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα, τα παιδιά που έχουν έναν γονέα με νόσο του Crohn έχουν 7-9% κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Εάν και οι δύο γονείς έχουν τη νόσο του Crohn, οι πιθανότητες ανέρχονται στο 35%.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved