Κάστανα: Τα οφέλη στην εγκυμοσύνη – Πλούσια σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και σίδηρο

Τα κάστανα αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας και την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κάστανα: Τα οφέλη στην εγκυμοσύνη – Πλούσια σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και σίδηρο
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι τροφές υψηλής διατροφικής αξίας προσφέρουν σε εσάς και το μωρό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μία εξ αυτών είναι και τα κάστανα, τα οποία ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε υψηλή ποιότητας πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, σίδηρο και άλλα μέταλλα.

Κάστανα, η σούπερ τροφή του χειμώνα

Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για εσάς και το έμβρυο.

Περισσότεροι υδατάνθρακες. Κατ’ αρχάς έχουν περισσότερους υδατάνθρακες σε σχέση με άλλους καρπούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σας δώσουν ένα boost ενέργειας, μειώνοντας έτσι την αίσθηση της κούρασης που είναι πια μόνιμη.

Λίγες θερμίδες. Δέκα περίπου κάστανα, τα οποία θεωρούνται μία γενναιόδωρη μερίδα, έχουν 206 θερμίδες. Μπορείτε να τα φάτε σκέτα ως σνακ, ή να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για σαλάτας, φαγητά, γλυκά. Λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας θεωρούνται «σύμμαχος» στην ομαλή αύξηση βάρους την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αφενός προκαλούν και παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού, άρα δεν θα πεινάτε όλη την ώρα, αφετέρου ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου ανακουφίζοντας, έτσι, από συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Δυνατά οστά. Την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού για ασβέστιο είναι αυξημένες και τα κάστανα θεωρούνται καλή πηγή ασβεστίου.

Πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη παρέχει τα δομικά στοιχεία για τα κύτταρα του εμβρύου και βοηθά το μωρό να αναπτύξει το δέρμα, τα μαλλιά και τους μύες του. Την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε περίπου από 60 έως 100 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα, ανάλογα με το βάρος, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και το τρίμηνο.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα κάστανα περιέχουν επίσης πληθώρα αντιοξειδωτικών τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Τι να προσέξετε

Τα ψητά κάστανα θα πρέπει να είναι καλά ψημένα και αυτό γιατί περιέχουν υψηλές ποσότητες ταννικού οξέος, σύμφωνα με το Pregnancy Food Checker, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.

Μπορείτε να τα ψήσετε και στο τηγάνι, με λίγο νερό και σε λίγη μόνο ώρα. Δείτε αναλυτικά τα βήματα στο παρακάτω βίντεο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved