Εγκυμοσύνη: Τι να φάτε και τι όχι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Συμβουλές από μία ειδικό. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Τι να φάτε και τι όχι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Bigstock

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι καθοριστική για την υγεία του εμβρύου και χρειάζεται προσοχή. Σίγουρα έχετε ακούσει για τροφές που επιτρέπονται, που δεν επιτρέπονται, super foods γεμάτα αντιοξειδωτικά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τι ισχύει όμως για το γιορτινό τραπέζι; Τι μπορείτε να φάτε, τι όχι και τι να προσέξετε.

Η Henrietta Norton, ειδικός σε θέματα διατροφής στην εγκυμοσύνης, δίνει τις συμβουλές της στο Mother and Baby.

Η γαλοπούλα

Είναι κλασικό χριστουγεννιάτικο πιάτο στο εξωτερικό, πολλοί, ωστόσο, τη φτιάχνουν και στην Ελλάδα. Η γαλοπούλα είναι άπαχο κρέας, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Σημαντικό βέβαια είναι να είναι πολύ καλά ψημένη, καθώς το καλό ψήσιμο θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια σαλμονέλας ή λιστέριας που μπορεί να φέρει. Εάν το κρέας εσωτερικά είναι ροζ ή δεν έχει βγάλει πολλά από τα υγρά του σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά. Σε αυτήν την περίπτωση ιδανικά προτιμήστε κάτι άλλο από το τραπέζι ή τον μπουφέ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το κοτόπουλο και οποιοδήποτε άλλο κρέας.

Christmas Turkey Prepared For Dinner

Οι σαλάτες

Εάν το φαγητό είναι σπιτικό τότε μπορείτε να φάτε άφοβα όση σαλάτα θέλετε. Τα λαχανικά άλλωστε είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες, πολύτιμα για τον οργανισμό τον δικό σας και του μωρού. Εάν, όμως, τρώτε σε κάποιο εστιατόριο βεβαιωθείτε πριν φάτε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σας ότι έχουν πλυθεί πολύ καλά τα λαχανικά. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, αποφύγετέ τις.

Επίσης, πολλές σαλάτες περιέχουν dressings με βασικό συστατικό τη μαγιονέζα. Η μαγιονέζα φτιάχνεται με ωμά αυγά οπότε ιδανικά αποφύγετέ την. Εάν είστε εσείς η οικοδέσποινα μπορείτε να προμηθευτείτε vegan μαγιονέζα που δεν περιέχει καθόλου αυγά.

Το πλατό τυριών

Ένα πλατό με τυριά, αλλαντικά, chutney και κριτσίνια είναι το τέλειο ορεκτικό ή φαγητό υποδοχής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Προσέξετε τα τυριά, καθώς δεν επιτρέποντα όλα στην εγκυμοσύνη. Ασφαλή για κατανάλωση θεωρούνται τα σκληρά τυριά όπως η γραβιέρα, το τσένταρ και η παρμεζάνα, τα μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα και όλα τα τυριά τα οποία είναι μαγειρεμένα. Επίσης, από το πλατό αποφύγετε τα αλλαντικά και προτιμήστε άλλα ορεκτικά με λαχανικά.

Προσοχή στα γλυκά

Όχι μόνο γιατί δεν πρέπει να το παρακάνετε με την κατανάλωση της ζάχαρης, αλλά και γιατί κάποιο από αυτά λόγω συνταγής ενδέχεται να έχει ωμά αυγά ή μη παστεριωμένο γάλα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για σαλμονέλα.

«Τα ωμά αυγά είναι επικίνδυνα για σαλμονέλα, αν και οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο υψηλός όσο πιστεύαμε μερικά χρόνια πριν.» συμβουλεύει η Norton.

Last but not least, προτιμήστε να καταναλώνετε τα φαγητά όσο ακόμα είναι ζεστά και όχι κρύα, ειδικά εάν έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved