Εγκυμοσύνη: «Ναι» στη σοκολάτα αλλά με μέτρο λένε οι ειδικοί

Η σοκολάτα έχει οφέλη για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο και οι ειδικοί εξηγούν ποια είναι αυτά.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: «Ναι» στη σοκολάτα αλλά με μέτρο λένε οι ειδικοί
Bigstock

H κατανάλωση σοκολάτας στην εγκυμοσύνη θεωρείται ασφαλής αρκεί να γίνεται με μέτρο, πρώτα από όλα λόγω της περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη. Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου, όπως ότι αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό.

Η πιο υγιεινή σοκολάτα είναι αυτή που έχει μεγάλη περιεκτιότητα σε κακάο και μικρή ποσότητα ζάχαρης. Όσο περισσότερο κακάο, βέβαια, περιέχει, τόσο αυξάνεται και η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη, η πρόσληψη της οποία επίσης θα πρέπει να γίνεται με μέτρο στην εγκυμοσύνη.

Καφεΐνη και εγκυμοσύνη

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων (ACOG) αναφέρει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg την ημέρα. Παρακάτω μερικές ενδεικτικές τιμές για τη σοκολάτα:

  • 40 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου 30 mg καφεΐνης
  • 40 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος περιέχει περίπου 11 mg καφεΐνης
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σοκολάτας περιέχει 3 mg καφεΐνη

Τα οφέλη της σοκολάτας για την έγκυο

Έρευνα του 2010 αναφέρει ότι η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο για προεκλαμψία και υπέρταση εγκυμοσύνης. Στην έρευνα μελετήθηκαν πάνω από 5.000 περιπτώσεις κύησης. Ο μειωμένος κίνδυνος για προεκλαμψία σχετίστηκε με την κατανάλωση σοκολάτας το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο, ενώ ο μειωμένος κίνδυνος για υπέρταση εγκυμοσύνης, με την κατανάλωση σοκολάτας στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Επίσης, η μαύρη σοκολάτα περιέχει συστατικά όπως μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο και αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την έγκυο και το έμβρυο.

Τέλος, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας έχει συσχετιστεί με τη βελτιωμένη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.

Τα οφέλη για το έμβρυο

Σε μελέτη του 2016, δύο ομάδες εγκύων κατανάλωναν 30 γραμμάρια σοκολάτας κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Στη μία ομάδα έδιναν σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβανόλη. Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρήθηκε αυξημένη ροή αίματος προς το έμβρυο στους υπερήχους που έγιναν.

ugieina-snak-me-sokolata.jpg

Η κατανάλωση σοκολάτας στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Στο τρίτο τρίμηνο αυτή συσχέτιση τη κατανάλωσης σοκολάτας και της αυξημένης ροής του αίματος έχει προβληματίσει τους ειδικούς, αν και ακόμα παραμένουν άγνωστες οι πιθανές επιπτώσεις.

Έρευνα του 2014 μελέτησε την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και έδειξε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν πιθανές αρνητικές συνέπειες στην αρτηριακό πόρο του εμβρύου. Ο αρτηρτιακός πόρος είναι ό,τι μένει από μία αρτηρία που στη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής συνδέει την κύρια αρτηρία του σώματος (αορτή) με την κύρια αρτηρία των πνευμόνων.

Πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved