Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Οφέλη και συμβουλές για την εγκυμοσύνη

Τα δύο γλυκά έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, αλλά διαφορετική διατροφική αξία. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Οφέλη και συμβουλές για την εγκυμοσύνη
Bigstock

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Ποιο θεωρείται πιο υγιεινό και πόσα μπορείτε να φάτε στην εγκυμοσύνη χωρίς να το παρακάνετε;

Θερμίδες και διατροφική αξία

Ας ξεκινήσουμε από τις θερμίδες. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο και συνεργάτη του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά, ένα μελομακάρονο 30 γραμμαρίων έχει περίπου 120 θερμίδες, ενώ ένας κουραμπιές 155 θερμίδες. Η απόκλιση, συνεπώς, δεν είναι μεγάλη.

Η διατροφική τους αξία από την άλλη διαφέρει σημαντικά και αυτό γιατί τα υλικά στις κλασικές συνταγές είναι πολύ διαφορετικά. Τα μελομακάρονα περιέχουν μέλι, καρύδια, ελαιόλαδο, κανέλα και τα οφέλη αυτών των συστατικών είναι λίγο-πολύ γνωστά: το ελαιόλαδο και τα καρύδια είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες και η κανέλα έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι κουραμπιέδες, αντίστοιχα, περιέχουν ζάχαρη, αυγά και αρκετό βούτυρο, άρα κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.

Βάσει των παραπάνω θα λέγαμε ότι τα μελομακάρονα είναι μάλλον μία πιο υγιεινή επιλογή. Αυτό, βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσα θέλετε. Και τα δύο γλυκά περιέχουν ζάχαρη ή φυσικά γλυκαντικά και η υπερκατανάλωση διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και προεκλαμψία.

Έγκυος τα Χριστούγεννα: Συμβουλές για να απολαύσετε τις γιορτές με ασφάλεια

Πόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάνει να τρώτε στην εγκυμοσύνης;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα σάκχαρα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 5% των θερμίδων που λαμβάνει η έγκυος σε καθημερινή βάση. Αυτό κατά μέσο όρο ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια σακχάρων, δηλαδή επτά κουταλάκια ζάχαρης.

Ένα μελομακάρονο, επομένως, ή ένας κουραμπιές την ημέρα είναι υπεραρκετό. Για να μην ενδώσετε στον πειρασμό και φάτε περισσότερα, δοκιμάστε παράλληλα να αυξήσετε την κατανάλωση σε φρούτα. Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα τα οποία αφομοιώνονται πιο εύκολα από τον οργανισμό, η διαδικασία της πέψης τους διαρκεί περισσότερο και εσείς νιώθετε χορτάτοι για πιο πολλή ώρα.

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε πιο υγιεινές παραλλαγές των κλασικών γλυκών. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές συνταγές για κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά, με ταχίνι και αντίστοιχα για μελομακάρονα χωρίς καθόλου ζάχαρη, με βρόμη κ.α. Το μέτρο, βέβαια, να πούμε, θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να τηρείται.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved