Ακτινίδιο: Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φολικό οξύ, πολύτιμο στην εγκυμοσύνη

Τα οφέλη ανά τρίμηνο, συν συνταγές με ακτινίδιο για να μην το βαρεθείτε. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ακτινίδιο: Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φολικό οξύ, πολύτιμο στην εγκυμοσύνη
Bigstock

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, E και Κ, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, μαγγνήσιο, φώσφορο και χολίνη. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται το εξής: Το ακτινίδιο είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τα οφέλη ανά τρίμηνο

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Φολικό οξύ. Ένα ακτινίδιο μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 17 μικρογραμμάρια (mcg) φολικο οξύ. Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β (βιταμίνη Β9). Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων –τα οποία αναλαμβάνουν τη μεταφορά οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα– και βοηθά τον νευρικό σωλήνα του εμβρύου να αναπτυχθεί στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό του.

Βιταμίνη C. H βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα της εγκύου και κατ΄επέκταση του νεογνού. Στην εγκυμοσύνη οι απαιτήσεις για σίδηρο αυξάνονται κατακόρυφα, είναι σημαντικό επομένως να επιλέγετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, άρα και σε βιταμίνη C .

Ασβέστιο. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου δεν σχετίζεται μόνο με την υγεία των οστών και των δοντιών. Είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη των μυών και της καρδιάς, ένα παραπάνω το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ένα ακτινίδιο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 23,5 mg ασβεστίου είναι επομένως μία καλή προσθήκη στην καθημερινή σας διατροφή.

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Φυτικές ίνες. Το ακτινίδιο είναι καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες είναι απαραίτητες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που συνήθως γίνεται πιο έντονη από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Βιταμίνη Α και ψευδάργυρος. Από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες για βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, ασβέστιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνονται και το ακτινίδιο περιέχει και τα τέσσερα αυτά θρεπτικά συστατικά.

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης. Το ακτινίδιο είναι από τα φρούτα με τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για διαβήτη κύησης.

Βιταμίνη Κ. Ένα ακτινίδιο περιέχει 27,8 mcg βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών, βοηθά στην πήξη του αίματος και όσο πλησιάζετε στον τοκετό είναι σημαντικό να έχετε επαρκείς ποσότητες από τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Συνταγές με ακτινίδιο

Κέικ με ακτινίδιο

Smoothie με ακτινίδιο και μπανάνα

Σορμπέ με ακτινίδιο και καρύδα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved