Τέσσερις τροφές για τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης – Ένας διατροφολόγος συμβουλεύει

Τροφές που μπορείτε να δοκιμάσετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τέσσερις τροφές για τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης – Ένας διατροφολόγος συμβουλεύει
Bigstock

Οι πρωινές ναυτίες είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται συνήθως μετά την 6η εβδομάδα κύησης και γίνονται πιο έντονες την 7η με 9η εβδομάδα. Τα συμπτώματα είναι η τάση για εμετό, η αποστροφή σε συγκεκριμένες τροφές και μυρωδιές και η έντονη ζαλάδα. Στις στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρωινές ναυτίες υποχωρούν από μόνες τους στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστείτε και το μυστικό βρίσκεται στη διατροφή.

Η διαιτολόγος Pam Hartnett αναφέρει στο Eating Well τέσσερις τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση των ναυτιών της εγκυμοσύνης και εξηγεί.

Τζίντζερ

«Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ επιταχύνει τη διαδικασία εκκένωσης του στομάχου και προκαλεί συσπάσεις στο στομάχι που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ναυτίας» αναφέρει η ειδικός. Επίσης το τζίντζερ περιέχει ωφέλιμα συστατικά όπως η τζιντερόλη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα με τζίντζερ ή να τρίψετε τζίντζερ σε σαλάτες και άλλα φαγητά. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε smoothies με τζίντζερ τα οποία εκτός από το ότι θα παρέχουν στον οργανισμό σας πληθώρα θρεπτικών συστατικών, θα ενισχύουν και την ενυδάτωση του οργανισμού.

ginger-shots-sfinakia-me-kourkouma-(1).jpg

Μήλα

Έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, έδειξε ότι το μήλο είναι από τις τροφές που μπορούν να καταναλώσουν με μεγαλύτερη ευκολία οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές έδωσαν επίσης στις έγκυες που συμμετείχαν στην έρευνα πεπόνι, κράκερ και λευκό ψωμί, αλλά η πλειοψηφία συμφώνησε ότι το μήλο ήταν από τις τροφές που μπορούσαν να φάνε πιο εύκολα χωρίς να τους προκαλούν ναυτία.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Journal of Research in Medicine Science, έδειξε ότι το σιρόπι μήλου μείωσε τα συμπτώματα ναυτίας σε ασθενείς που έκαναν θεραπεία κατά του καρκίνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο μήλο, μείωσαν το αντανακλαστικό του εμετού στο σώμα.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Πολλοί νομίζουν στην αντιμετώπιση της ναυτίας βοηθούν οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι το συστατικό που βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι η πρωτεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2023 έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη στην εγκυμοσύνη, είχαν σε μικρότερο ποσοστό συμπτώματα ναυτίας.

augo-trofes-gia-upno.jpg

Ροφήματα με ηλεκτρολύτες

Οι ναυτίες σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν εμετό, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ναυτίας. Τα ροφήματα με ηλεκτρολύτες που υπάρχουν στο εμπόριο μπορούν να σας βοηθήσουν ν ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, αναφέρει η ειδικός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved