Μυρωδικά και βότανα στην εγκυμοσύνη: Ποια επιτρέπονται και ποια όχι

Τι να προσέξετε στη διατροφή σας και όχι μόνο.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Μυρωδικά και βότανα στην εγκυμοσύνη: Ποια επιτρέπονται και ποια όχι
Bigstock

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και άλλες τροφές υψηλής διατροφικής αξίας πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο της εγκύου. Από την άλλη, υπάρχουν τροφές που θεωρούνται απαγορευτικές την περίοδο της εγκυμοσύνης όπως είναι τα ωμά κρέατα και ψάρια.

Τι ισχύει για τα μπαχαρικά και τα βότανα; Επιτρέπονται όλα στην εγκυμοσύνη ή όχι;

Βότανα και μυρωδικά που θεωρούνται ασφαλή στην εγκυμοσύνη

Κάποια από αυτά ενδείκνυνται για κατανάλωση και άλλα για χρήση απευθείας πάνω στο δέρμα, τοπικά. Σύμφωνα με το Green Child Magazine:

Τζίντζερ. Είναι ιδανικό για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ναυτίας. Μπορείτε απλώς να προσθέσετε δύο κομμάτια τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό. Αποφύγετε τις ακρότητες και προσπαθήστε να τηρήσετε το μέτρο όσο γίνεται.

Λεβάντα. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι γνωστό για τη χαλαρωτική και καταπραϋντική του δράση. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε ζεστό νερό και να κάνετε κομπρέσες στην πλάτη ή ακόμα και στο στήθος μετά τον τοκετό για να ανακουφιστείτε από συμπτώματα μαστίτιδας.

Άνηθος. Ο άνηθος επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη και θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικός και για μετά τον τοκετό. Κάποια υποστηρίζουν ότι βοηθά στην ανακούφιση του μωρού από κολικούς και αέρια.

Χαμομήλι. Βοηθά στη χαλάρωση και στη διαδικασία της πέψης. Ένα φλιτζάνι χαμομήλι, επίσης, μπορεί να σας ανακουφίσει από τις πρωινές ναυτίες και τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές.

Αμαμήλις. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως η τανίνη και το κηκιδικό οξύ. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά στα πρησμένα πόδια ή σε διογκωμένες φλέβες.

Λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος περιέχει λινέλαιο και το οποίο δρα ως καθαρτικό και βοηθά στην ανακούφιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επίσης, είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

1698089647271-946987594-linarosporos.jpg

Βότανα και μυρωδικά προς αποφυγή

Παρακάτω μερικά από τα πιο γνωστά μυρωδικά και βότανα τα οποία, σύμφωνα με το Green Child Magazine, μπορείτε να χρησιμοποιείτε στη μαγειρική για να δώσετε άρωμα και γεύση στα φαγητά, αλλά όχι κατά κόρον ή σε ροφήματα.

  • Αλόη
  • Πιπέρι καγιέν
  • Φασκόμηλο
  • Λεμονόχορτο
  • Δενδρολίβανο
  • Βαλσαμόχορτο
  • Θυμάρι
  • Κουρκουμάς
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved