Υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη: Αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής;

Τι αναφέρουν οι έρευνες. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη: Αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής;
Bigstock

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον λάρυγγα και επηρεάζει πολλές λειτουργίες του σώματος. Στην εγκυμοσύνη υπόκειται σε αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν την όψη και τη λειτουργία του. Για παράδειγμα, το μέγεθός του αυξάνεται -όχι σε σημείο που να γίνει αντιληπτό με ψηλάφηση-, ενώ το πρώτο τρίμηνο αυξάνεται και η παραγωγή των ορμονών Τ3 και Τ4.

Οι ορμόνες Τ3 και Τ4 είναι οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας υπό την επίδραση TSH. Ανάλογα με το εάν ο αδένας παράγει επαρκή ποσότητα από τις θυρεοειδικές ορμόνες, έχουμε δύο καταστάσεις: τον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό. Και οι δύο έχουν μελετηθεί σε σχέση με τον κίνδυνο αποβολής στην εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.

Υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία πάθηση του θυρεοειδούς κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, η υπνηλία, η δυσκοιλιότητα, η απώλεια βάρους, η μειωμένη όρεξη, η αδιαθεσία, ο πόνος στα πόδια.

Έρευνες δείχνουν ότι κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού. Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για προεκλαμψία, αναιμία και θνησιγένεια. Τα φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης για την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με το Parenting Firstcry, είναι το λιγότερο από 2,5 mlU/L στο πρώτο τρίμηνο και το λιγότερο 3,0 mlU/L στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Εάν τα επίπεδα είναι ακόμα χαμηλότερα, κρίνεται απαραίτητη η θεραπεία. Επίσης, σύμφωνα με το Medicine Net, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με εξετάσεις ορμονών στο αίμα και αξιολόγηση γιατρού. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες με νόσο του Hashimoto, η οποία προκαλείται από αντισώματα που στρέφονται κατά του θυρεοειδικού ιστού. Επίσης, αυξημένα περιστατικά υποθυρεοειδισμού έχουν παρατηρηθεί σε χώρες με έλλειψη σε ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης.

Υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη

Ο υπερθυρεοειδισμός αντίθετα είναι η υπερλειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ο οποίος σε αυτήν περίπτωση παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών Τ3 και Τ4. Όπως αναφέραμε και στην αρχή στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η παραγωγή των ορμονών Τ3 και Τ4, καθώς είναι δύο ορμόνες απαραίτητες μεταξύ άλλων και για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Υπερθυρεοειδισμός θεωρείται όταν η ποσότητα των ορμονών είναι πάνω από 5 mlU/L.

Συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η έντονη εφίδρωση, η δυσκολία στον ύπνο, το τρέμουλο στα χέρια, η έντονη νευρικότητα και κόπωση. Στην εγκυμοσύνης, η πιο συχνή αιτία είναι η νόσος του Graves, μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα ενάντια του ίδιου του θυρεοειδούς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved