Yoga στην εγκυμοσύνη: Εύκολες ασκήσεις για χαλάρωση πριν τον ύπνο

Τα οφέλη της yoga στην εγκυμοσύνη, τι να προσέξετε και ένα εύκολο 10λεπτο πρόγραμμα για πριν τον ύπνο.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Yoga στην εγκυμοσύνη: Εύκολες ασκήσεις για χαλάρωση πριν τον ύπνο
Bigstock

H γυμναστική την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει σημαντικά οφέλη και οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, ακόμα και καθημερινά εάν είναι δυνατόν. Η yoga είναι από τα πιο δημοφιλή είδη γυμναστική για την εγκυμοσύνη και περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις, κατάλληλες για κάθε τρίμηνο κύησης.

Τα οφέλη της yoga στην εγκυμοσύνη

Ανακουφίζει από πόνους στο σώμα. Οι ασκήσεις της yoga γυμνάζουν όλο το σώμα, δυναμώνουν τους μύες και βοηθούν στην ανακούφιση από πόνους στην πλάτη και τη μέση.

Μειώνει το στρες και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ο συνδυασμός άσκησης και συγκεκριμένων τεχνικών αναπνοής βελτιώνει μεταξύ άλλων τη διάθεση και μειώνουν το άγχος.

Προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. Και αυτό όχι μόνο λόγω των τεχνικών αναπνοής που αποτελούν βασικό κομμάτι της yoga, αλλά και λόγω της ευλυγισίας που προσφέρουν οι ασκήσεις της.

Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Οι ασκήσεις yoga ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά το οποίο σημαίνει ότι ακόμα περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταξύ άλλων μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα, πηγαίνουν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Bigstock

Τι να προσέξετε

  • Πριν ξεκινήσετε yoga στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
  • Εάν το τμήμα στο οποίο συμμετέχετε δεν είναι αποκλειστικά για εγκύους, ενημερώστε τον εκπαιδευτή ότι είστε έγκυος και σε ποιο τρίμηνο είστε.
  • Αποφύγετε τις θέσεις που τεντώνουν τους μύες πάρα πολύ, ιδιαίτερα τους κοιλιακούς. Αυτή την περίοδο είστε πιο ευάλωτες απέναντι σε τραβήγματα και άλλους τραυματισμούς.
  • Από το δεύτερο τρίμηνο, όταν το κέντρο βάρους σας αρχίζει αλλάζει ακόμα πιο αισθητά. Προτιμήστε στάσεις που στηρίζεστε στον τοίχο ή σε μια καρέκλα, για να μειώσετε τον κίνδυνο να χάσετε την ισορροπία σας και να τραυματιστείτε.
  • Εάν αισθανθείτε δυσφορία ή έντονο πόνο σταματήστε αμέσως.
  • Πίνετε άφθονο νερό, ειδικά μετά την άσκηση.

Ακήσεις yoga για χαλάρωση πριν τον ύπνο

Με προσοχή, πάντα, μπορείτε να κάνετε yoga και στο σπίτι. To παρακάτω πρόγραμμα έχει διάρκεια μόλις 10 λεπτά και είναι ιδανικό για χαλάρωση πριν τον ύπνο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved