Στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές αιτίες ανά τρίμηνο

Τι προκαλεί τον στομαχόπονο στην εγκυμοσύνη;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές αιτίες ανά τρίμηνο
Bigstock

Ο πόνος στο στομάχι την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν είναι συνήθως ανησυχητικός, ωστόσο, καλό είναι γνωρίζετε τις πιθανές αιτίες που τον προκαλούν ανά τρίμηνο κύησης.

Στομαχόπονος στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο στομαχόπονος δεν είναι ανησυχητικός, εάν ωστόσο, δεν υποχωρεί ή γίνεται πιο έντονος με την πάροδο του χρόνου, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλείται από γαστρεντερικές διαταραχές ή από τις πρωινές ναυτίες που είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης το πρώτο τρίμηνο.

Οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν την 2η με 4η εβδομάδα εγκυμοσύνη. Φτάνουν στο peak τους την 9η με 16η εβδομάδα και υποχωρούν συνήθως την 22η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Τα κλασικά συμπτώματα είναι η τάση για εμετό και οι ζαλάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους, αν και σε περιπτώσεις υπερέμεσης της κύησης, είναι τόσο έντονα που χρειάζεται νοσηλεία ή συγκεκριμένη αγωγή.

Πόνος στο στομάχι και την κοιλιά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Εάν νιώθετε πόνο στην ευρύτερη περιοχή της άνω κοιλίας, ενδέχεται να προκαλείται από τα εξής:

Συσπάσεις Braxton Hicks. Είναι οι λεγόμενες ψευτοωδίνες και συμβαίνουν ήδη από την 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης, αλλά γίνονται πιο αντιληπτές προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Είναι πιο ήπιες από τις πραγματικές συσπάσεις και έχουν διάρκεια 15 με 40 δευτερόλεπτά.

Κράμπες. Οι κράμπες προκαλούνται και από την αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Συνήθως υποχωρούν μετά από ξεκούραση.

Φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη προκαλούνται εν μέρει από τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης τα οποία επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η καούρα και ο πόνος στο στομάχι είναι ένα από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης την περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τη λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Το αποτέλεσμα είναι τα υγρά του στομάχου να πηγαίνουν προς τα πάνω, προκαλώντας δυσφορία.

undefined

Στομαχόπονος και κίνδυνος αποβολής

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στο στομάχι δεν είναι ανησυχητικός. Δεν αποτελεί ένδειξη αποβολής ή άλλης επιπλοκής της εγκυμοσύνης. Πιθανά να συνδέεται με κάποια ο γαστρεντερική διαταραχή ή να είναι αποτέλεσμα των σωματικών αλλαγών που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη.

Επικοινωνήστε, ωστόσο, με τον γιατρό σας εάν ο στομαχόπονος συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, πόνος στους μύες, πονοκέφαλος κ.α.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com, momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved