Εγκυμοσύνη: Διατροφικές συμβουλές από τους ειδικούς για υγιές δέρμα

Ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας στην εγκυμοσύνη;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Διατροφικές συμβουλές από τους ειδικούς για υγιές δέρμα
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες αναφέρουν αλλαγές στην επιδερμίδα τους. Σε κάποιες το δέρμα έγινε πιο ξηρό, άλλες έβγαλαν πανάδες και άλλες ραγάδες ή ακμή. Τα συμπτώματα αυτά είναι αποτέλεσμα κυρίως των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν ήδη από την αρχή της κύησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας του δέρματος:

«Καταναλώνοντας τροφές που είναι καλές για το δέρμα, όχι μόνο θα έχετε λαμπερό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά επιπλέον θα παρέχετε στο έμβρυο και στον εαυτό σας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη» αναφέρει στο Mom.com η Birgitta Lauren, ειδικός σε θέματα διατροφής και άσκησης πριν και μετά τον τοκετό.

Έλαιο καρδάμου

Εάν έχετε φαγούρα, ερεθισμούς ή ξηρό δέρμα το έλαιο καρδάμου μπορεί να σας βοηθήσει.

«Το έλαιο καρδάμου είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία ενυδατώνει την επιδερμίδα και μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα ερεθισμού, κνησμού κ.α.» αναφέρει η δερματολόγος dr. Purvisha Patel και συμπληρώνει «Μερικές έρευνες αναφέρουν ότι το έλαιο καρδάμου βοηθά και στην αντιμετώπιση του εκζέματος.»

Λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το σώμα σας, το έμβρυο και επιπλέον επιδιορθώνουν την επιδερμίδα.

«Τα πορτοκάλια, τα limes, το kale, τα σπαράγγια, το σπανάκι και τα grapefruits είναι καλές πηγ'ες βιταμίνης C, η οποία είναι το νούμερο ένα συστατικό για την αντιγήρανση» αναφέρει η ειδικός.

«To σπανάκι είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία του δέρματος λόγω της δυνατότητάς του να καταπολεμά διάφορους τύπους καρκίνου δέρματος, ενώ τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α η οποία προστατεύει από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων» συμπληρώνει.

diatrofi-stin-egkymosyni.jpg

Τροφές ολικής άλεσης

Εξίσου ωφέλιμες είναι οι τροφές ολικής άλεσης οι οποίες από τη μία παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού και από την άλλη θρέφουν την επιδερμίδα.

«Οι τροφές ολικής άλεσης όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης ή η κινόα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, σίδηρο, φυτικές ίνες και σελήνιο, συστατικά που ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας και προστατεύουν το δέρμα» αναφέρει η Patel.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved