Το φύλο του μωρού: Πότε καθορίζεται, πότε φαίνεται και τα παλιά γιαγιαδίστικα κόλπα

Το φύλο του μωρού διακρίνεται καθαρά στην εξέταση β-επιπέδου.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Το φύλο του μωρού: Πότε καθορίζεται, πότε φαίνεται και τα παλιά γιαγιαδίστικα κόλπα
Bigstock

Η στιγμή που οι γονείς μαθαίνουν το φύλο του μωρού είναι συγκινητική, ιδιαίτερη, μία στιγμή που θυμούνται για πάντα. Αυτό συμβαίνει στην εξέταση β-επιπέδου που πραγματοποιείται περίπου στην την 21η με 25η εβδομάδα κύησης.

Το φύλο του μωρού, βέβαια, σχηματίζεται αρκετά νωρίτερα. Μέχρι την 7η με 8η εβδομάδα κύησης, τα γυναικεία και τα ανδρικά γεννητικά όργανα μοιάζουν τα ίδια. Μετά την 8η εβδομάδα κύησης, στο αρσενικό φύλο ξεκινά η παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης και σταδιακά σχηματίζεται το πέος, ενώ από την 26η εβδομάδα εγκυμοσύνης ξεκινά να σχηματίζονται και οι όρχεις. Στο γυναικείο φύλο, οι ωοθήκες σχηματίζονται την 11η με 12η εβδομάδα κύησης και μέχρι την 20η εβδομάδα έχουν περίπου 7 εκατομμύρια ωάρια.

Πώς καθορίζεται το φύλο του μωρού;

Το φύλο του μωρού καθορίζεται ήδη από τη σύλληψη από τον συνδυασμό των χρωμοσωμάτων Χ και Y. Τα ωάρια περιέχουν χρωμοσώματα Χ και τα σπερματοζωάρια χρωμοσώματα Υ. Τα έμβρυα που αναπτύσσουν αρνητικά γεννητικά όργανα έχουν ΧΥ χρωμοσώματα, ενώ εκείνα που έχουν γυναικεία γεννητικά όργανα έχουν χρωμοσώματα ΧΧ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι 70 διαφορετικά γονίδια εντοπίζονται στα χρωμοσώματα που σχετίζονται με το φύλο του μωρού.

Το υπερηχογράφημα στην εξέταση β-επιπέδου

Η εξέταση β-επιπέδου είναι σημαντική όχι μόνο γιατί πλέον φαίνεται καθαρά το φύλο του μωρού, αλλά και γιατί ο γιατρός θα ελέγξει την ανάπτυξη, την ανατομία και την θέση του εμβρύου. Επίσης, ελέγχεται ο βαθμός ωρίμανσης του πλακούντα και γίνεται μία πρώτη εκτίμηση των δεικτών χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Το υπερηχογράφημα β-επιπέδου διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και γίνεται κοιλιακά. Δεν είναι, ωστόσο, το μόνο που μπορεί να δείξει το φύλο του μωρού.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο και συνεργάτη του Mothersblog.gr, Μενέλαο Λυγνό, οι γονείς μπορούν να μάθουν το φύλο του μωρού και εάν ληφθεί γενετικό υλικό από το έμβρυο προκειμένου να εξεταστεί ο καρυότυπος των κυττάρων του. Αναφέρει ο ειδικός:

«Τρεις είναι οι τρόποι λήψης γενετικού υλικού από το μωρό:

  • η λήψη τροφοβλάστης (μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων κύησης)
  • η αμνιοπαρακέντηση (μεταξύ 16 και 20 εβδομάδων κύησης)
  • η ανίχνευση γενετικού υλικού του μωρού στο αίμα της μητέρας (μετά τις 10 εβδομάδες κύησης)

Θα πρέπει να διευκρινισθεί στο σημείο αυτό, ότι τόσο η αμνιοπαρακέντηση, όσο και η λήψη τροφοβλάστης συνδέονται και με κίνδυνο αποβολής του κυήματος, ο οποίος κυμαίνεται ανάλογα με τις στατιστικές από το 0,5% μέχρι το 1%.»

Τα κόλπα των γιαγιάδων για να μάθουν το φύλο του μωρού

Πριν από μερικές δεκαετίες οι γονείς μάθαιναν το φύλο του μωρού μόνο μετά τον τοκετό. Τότε, οι γυναίκες είχαν «ανακαλύψει» διάφορα κόλπα για να μάθουν το φύλο του μωρού, τα οποία φυσικά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Ενδεικτικά, παρακάτω μερικά από αυτά:

Γλυκές Vs Αλμυρές λιγούρες. Οι λιγούρες για γλυκό υποδεικνύουν ότι το μωρό είναι κορίτσι, ενώ το αντίθετο, δηλαδή οι λιγούρες για αλμυρά σνακ και φαγητά υποδεικνύουν ότι το μωρό είναι αγόρι

Το τεστ με το σκόρδο. Οι μεγαλύτερες γυναίκες έβαζαν παλιά τις έγκυες να φάνε πολύ σκόρδο. Εάν παρόλα αυτά δεν μύριζαν, τότε το μωρό θεωρούσαν ότι είναι κορίτσι.

Οι πρωινές ναυτίες. Δυστυχώς αυτό το σύμπτωμα δεν κάνει διακρίσεις. Ωστόσο, εάν νιώθετε υπερβολικά έντονη ναυτία λέγανε παλιά ότι το μωρό είναι κορίτσι.

Το τεστ με το δαχτυλίδι. Κλασικό και ιδιαίτερα δεδομένο τα παλιά χρόνια. Πώς γίνεται: Περάστε ένα δαχτυλίδι σε ένα σχοινί και κουνήστε το πάνω στην κοιλιά. Εάν οι κινήσεις είναι κυκλικές, αυτό σημαίνει ότι το μωρό είναι κορίτσι. Εάν το σχοινί πηγαίνει μία δεξιά, μία αριστερά, έλεγαν ότι το μωρό είναι αγόρι.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com, todaysparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved