Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε φυσικά

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, οι παράγοντες που την επιδεινώνουν και τι μπορείτε να κάνετε.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε φυσικά
Bigstock

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκύων (APA) σχεδόν 1 στις 2 έγκυες εμφανίζουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνης τους. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική για τη μέλλουσα μητέρα και να προκαλέσει αιμορροΐδες ή και ραγάδες πρωκτού.

Συμπτώματα της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη

Δυσκοιλιότητα δεν σημαίνει απλώς φούσκωμα και απουσία ανάγκης για τουαλέτα. Οι κενώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ ίσως να η διαδικασία να είναι επώδυνη, να συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά και και σκληρά κόπρανα.

v-xoriaki-egkymosyni.jpg

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης «εξαιτίας της αύξησης της ορμόνης προγεστερόνης η οποία προκαλεί χαλάρωση στους μύες του εντέρου προκαλώντας επιβράδυνση στην κινητικότητα των τροφίμων μέσα στο σύστημα» αναφέρει τη Αμερικανική Ένωση Εγκύων (APA).

Άλλοι παράγοντες, επίσης, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση όπως:

  • Άγχος
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες
  • Ανεπαρκής κατανάλωση νερού
  • Συμπληρώματα σιδήρου

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα φυσικά

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα. Πιο συγκεκριμένα:

Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ενισχύετε την κινητικότητα του εντέρου. Φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα καρότα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το ίδιο ισχύει και για τα φασόλια, τα φασόλια και τα πίτουρα.

Πίνετε περισσότερο νερό. Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι έτσι και αλλιώς σημαντική, ένα παραπάνω την περίοδο της εγκυμοσύνης. Στοχεύστε στα 10 με 12 ποτήρια νερό την ημέρα.

anthrakouxo-nero-egkymosyni-(2).jpg

Εντάξτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. 20-30 λεπτά ήπιας γυμναστικής κάθε μέρα αρκούν για να μειώσετε τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και να επωφεληθείτε από την άσκηση.

Αυξήστε την κατανάλωση σορβιτόλης. Η ειδικός και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Ευσταθία Παπαδά αναφέρει:

«Η σορβιτόλη είναι μια ένωση που βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και δρα ως φυσικό καθαρτικό. Τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σορβιτόλη περιλαμβάνουν τα μήλα, τα βερίκοκα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα.»

Με πληροφορίες από mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved