Πράσινο τσάι στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τσάι στον κόσμο. Τι ισχύει, όμως, για την περίοδο της εγκυμοσύνης; Επιτρέπεται η κατανάλωσή του ή όχι;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πράσινο τσάι στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;
Bigstock

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό. Στην αρχαία Κίνα το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο, ενώ μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο ωφέλιμα ροφήματα ανά τον κόσμο. Μελέτη του 2022 έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα. Αντίστοιχα, δημοσίευση στο American Heart Associaton, αναφέρει ότι το πράσινο τσάι, όταν είναι μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του στο αμινοξύ L-θεανίνη. Επιπλέον, το πράσινο τσάι δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, ενισχύει την ενυδάτωση του οργανισμού και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Εκτός των παραπάνω, το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, είναι συνεπώς ένα διεγερτικό ρόφημα. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, διαβάσουμε στο Healthline περιέχει περίπου 24-25 mg καφεΐνης, ποσότητα που σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Δεδομένου ότι η κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη πρέπει να είναι περιορισμένη, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: επιτρέπεται το πράσινο τσάι στην εγκυμοσύνη ή όχι;

prasino-tsai-ofeli-diatrofi.jpg

Πράσινο τσάι στην εγκυμοσύνη

Η καφεΐνη είναι μία διεγερτική ουσία η οποία στην εγκυμοσύνη περνά στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Ο χρόνος που απαιτείται για να μεταβολίσει το μωρό στη μήτρα την καφεΐνη, είναι πολύ περισσότερος από αυτόν που χρειάζεται ένας ενήλικας και οι ειδικοί έχουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Από τις έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν προκύπτει αντικρουόμενα συμπεράσματα. Πλέον Οι ειδικοί, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες μελέτες, καταλήγουν στο ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • Αποβολή
  • Πρόωρο τοκετό
  • Χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού
  • Λευχαιμία παιδικής ηλικίας

Επιπλέον, λόγω ότι θεωρείται μία διεγερτική ουσία, μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα ή να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς.

Το Healthline αναφέρει επίσης ότι η καφεΐνη μεταβολίζεται πιο αργά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, ενώ εκτός από τη δυσκολία στην ύπνο, μπορεί να επιδεινώσει και τη συχνοουρία.

Τα παραπάνω, βέβαια, ισχύουν στην περίπτωση υπερκατανάλωσης. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι πού και πού δεν είναι απαγορευτικό, αρκεί να έχει μία συνολική εικόνα για την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε καθημερινά. Εκτός από τον καφέ και τα διάφορα τσάι, καφεΐνη περιέχουν επίσης πολλά αναψυκτικά και ενεργειακά ροφήματα.

Πόσο πράσινο τσάι μπορείτε να καταναλώσετε στην εγκυμοσύνη;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει η έγκυος μέσα στη μέρα να μην υπερβαίνει τα 200 mg. Εάν η μόνη πηγή καφεΐνης στο διαιτολόγιο σας είναι το πράσινο τσάι, μπορείτε να πίνετε έως και δύο φλιτζάνια την ημέρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved